booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Napad NATO-a na Libiju izvršen da bi se okončao pokušaj Gadafija da zaustavi stranu eksploataciju kontinenta

RT: Napad NATO-a na Libiju izvršen da bi se okončao pokušaj Gadafija da zaustavi stranu eksploataciju kontinenta
06.10.2019. god.


Napad NATO-a 2011. godine na Libiju, koji je doprineo rušenju vlade Muamera Gadafija, izvršen je da bi se okončao njegov pokušaj zaustavljanja strane eksploatacije kontinenta, rekao je za RT njegov ratni portparol tokom sukoba u Libiji.

Kampanja bombardovanja, koja je podstakla pobunjeničke snage i na kraju dovela do pogubljenja Gadafija, opravdavana je izveštajima o različitim zločinima njegove vlade. Kasnije se pokazalo da su potpuno lažne ili preuveličane, rekao je Musa Ibrahim, koji je u to vreme obavljao funkciju Gadafijevog portparola. U stvarnosti, NATO nije bombardovao Libiju kako bi zaustavio navodna masovna silovanja žena od strane vladinih lojalista. Gadafi je težio da prekine zapadno zauzimanje Afrike i zbog toga je bio uklonjen.


Gadafijeva Libija imala je nekoliko inicijativa koje su bile štetne za zapadne ciljeve u Africi, uključujući stvaranje nove valute podržane zlatom, afričke centralne banke i panafričke vojne sile, rekao je Ibrahim za RT. Tako je Libija uništena kao i mnoge druge zemlje.


"Pogledajte Libiju sada. Ubistva, građanski sukob, plemenski rat, ubistva, terorizam, pljačka nacionalnog bogatstva. Na šta vas to podseća? Irak, Sirija, Avganistan, Jemen... Ista priča se događa svaki put", izjavio je Ibrahim.

Upaliti lokalne podele da bi se oslabila određena zemlja je taktika usavršena decenijama kolonijalizma i postkolonijalizma, naglasio je Ibrahim.


„To je upravljanje krizom. Ono što radite jeste da uđete u kontekst neke zemlje i uvedete haos kroz rat, unutrašnji sukob, versku podelu, okupaciju - šta god da imate. A onda nastavite sa haosom, upravljate krizom."

 

Izvor: Vostok / RT



  • Izvor
  • Bombardovanje Libije od strane NATO-a, Foto: ©REUTERS / Anis Mili / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Novi ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski po profesiji je vojni i politički novinar. Prošao je kroz mnoge vruće tačke, razgovarao kao dopisnik sa liderima različitih zemalja. U...


Teritorijalni integritet Sirije se mora potpuno obnoviti i sve strane strane vojne snage se moraju povući, uključujući Rusiju ako Damask odluči da mu više ne treba pomoć Moskve, izjavio...

„Meksiko bi bio Kanada. SAD ne pomažu Latinskoj Americi i krajnje je vreme da lideri to shvate“


Prvi međunarodni sudija na KiM, Krister Karphamar, tvrdi da su predstavnici SAD štitili pripadnike terorističke grupe "OVK" od procesiranja.

Bivši izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije, poznati istoričar Slavenko Terzić, koji je radio u Moskvi skoro sedam godina, vraća se u Beograd, gde će nastaviti sa svojim naučnim aktivnostima....


Ni to da li ima ili nema realnih uslova za fer izbore nije baš jasno. Spektakularno propao pokušaj dovođenja vlasti i opozicije za isti sto, a od strane NVO...


Ostale novosti iz rubrike »