booking.com
Početna stranica > Novosti

Prvi međunarodni sudija na KiM: Pprvi sudija UNMIKA: Amerikanci štitili i propuštali teroriste na jug Srbije

Prvi međunarodni sudija na KiM: Pprvi sudija UNMIKA: Amerikanci štitili i propuštali teroriste na jug Srbije
23.09.2019. god.


Prvi međunarodni sudija na KiM, Krister Karphamar, tvrdi da su predstavnici SAD štitili pripadnike terorističke grupe "OVK" od procesiranja.


Unmikovo sudstvo je bilo samo dekoracija za stvaranje „nakazne države“, tvrdi on.

Karphamar je u intervjuu za „Novosti“ govorio o slučaju podmetanja bombe pod autobus „Niš ekspresa“ 2001. godine kod Podujeva, navodeći da nema sumnje da je Fljorim Ejupi bio jedan od dvojice terorista koji su podmetnuli minu sa oko 100 kilograma eksploziva.

Kako je rekao, ne može da zaboravi razgovor sa predsednikom suda u Prištini Hašimom Musom, koji mu je u oktobru 2001. godine, sugerišući da pusti Ejupija iz pritvora, tražio da „učini uslugu albanskom narodu“.

„Naravno, nisam to uradio. Ali se Ejupi našao na slobodi jer su ga Amerikanci odveli iz pritvora, a potom pustili da pobegne iz ’Bondstila‘“, kazao je Karphamar, čija knjiga „Sudija u zemlji bezakonja“ na srbskom jeziku treba da se pojavi na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga.

Švedski sudija je naveo da su iza drveta, odakle je detonirana bomba, pronađeni opušci sa DNK Fljorima Ejupija.

„Laboratorija iz Visbadena poslala je poklapanje jer je on i u Nemačkoj imao dosije. Veoma mi je žao što nisam mogao da učinim više za pravdu na Kosovu. Amerikanci, jednostavno, nisu dozvoljavali da se teroristi procesiraju“, naveo je Karphamar.

On je opisao još jedan slučaj koji se odigrao u vreme terorističkog napada kod Podujeva, kada ga je zvala komanda britanskog Kfora da obavi uviđaj u vezi s grupom presretnutih albanskih terorista na granici sa centralnom Srbijom, a koji su teško naoružani krenuli u tadašnju Zonu bezbednosti, gde je u toku bila albanska pobuna.

Ubrzo im je, međutim, javljeno da se sve obustavlja.

„Visoki britanski oficir je došao i objasnio da su engleske vojnike okružili specijalci iz američkog kontingenta i sa puškama na gotovs ih primorali da puste teroriste da nastave ’misiju‘“, ispričao je Karphamar.

Karphamar konstatuje da je Unmikovo sudstvo bilo „dekoracija za stvaranje nakazne države, a frustracije zbog toga imaju mnogi ljudi iz država koje su bile u sklopu Kfora ili civilnih struktura“.


  • Izvor
  • Foto: © V. Danilov / Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Novi ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski po profesiji je vojni i politički novinar. Prošao je kroz mnoge vruće tačke, razgovarao kao dopisnik sa liderima različitih zemalja. U...


Teritorijalni integritet Sirije se mora potpuno obnoviti i sve strane strane vojne snage se moraju povući, uključujući Rusiju ako Damask odluči da mu više ne treba pomoć Moskve, izjavio...

Napad NATO-a 2011. godine na Libiju, koji je doprineo rušenju vlade Muamera Gadafija, izvršen je da bi se okončao njegov pokušaj zaustavljanja strane eksploatacije kontinenta, rekao je za RT...


„Meksiko bi bio Kanada. SAD ne pomažu Latinskoj Americi i krajnje je vreme da lideri to shvate“

Bivši izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije, poznati istoričar Slavenko Terzić, koji je radio u Moskvi skoro sedam godina, vraća se u Beograd, gde će nastaviti sa svojim naučnim aktivnostima....


Ni to da li ima ili nema realnih uslova za fer izbore nije baš jasno. Spektakularno propao pokušaj dovođenja vlasti i opozicije za isti sto, a od strane NVO...


Ostale novosti iz rubrike »