Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Mnogi američki političari pokušavaju da nadmaše jedni druge u podsticanju rusofobije - Lavrov

RT: Mnogi američki političari pokušavaju da nadmaše jedni druge u podsticanju rusofobije - Lavrov
17.07.2019. god.


Rusija neće odustati od pokušaja da popravi odnose sa SAD-om, ali malo je verovatno da će se to dogoditi u skorije vreme, nakon što je Moskva uvučena u unutrašnji američki politički sukob, rekao je Sergej Lavrov.

U intervjuu za ruski nedeljnik "Argumenti i Fakti", ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ne izražava mnogo nade da će se američko-ruski odnosi vratiti na pravi put pre narednih američkih predsedničkih izbora. Previše američkih političara iskorištava antiruske osećaje kako bi ščepalo svoje birače, smatra on.

“Mnogi američki političari pokušavaju da nadmaše jedni druge u podsticanju rusofobije, koristeći ovaj faktor u svojoj unutrašnjoj političkoj borbi. Shvatili smo da će se samo još više zagrejavati kako se izbori 2020. godine budu približavali“, rekao je Lavrov, dodajući da će Rusija ipak nastaviti tražiti zajednički jezik sa SAD-om, ali da Vašington mora uzvratiti ako želi da stvari postanu bolje.

"Saradnja između nas je ključni momenat u osiguravanju stabilnosti i predvidljivosti u međunarodnim odnosima, ali ne zavisi sve od Moskve - potrebno je dvoje za tango."


Lavrov je odbio da spekuliše kada bi se odnosi mogli poboljšati, misleći na „nedoslednu i često nepredvidivu“ politiku koja dolazi iz Vašingtona. On je, međutim, ponovio da je Rusija spremna "da strpljivo radi na njihovom popravljanju", pod uslovom da SAD poštuju vitalne ruske interese.

Nepomaganje u pomirenju uzrokuje stalni „lov“ za ruskim državljanima u inostranstvu. Lavrov je rekao da se Moskva ne boji odmazde kada ruski državljani budu uhapšeni u trećim zemljama i izručeni SAD-u, ali da će to učiniti u skladu sa međunarodnim pravom, za razliku od „gangsterskih“ navika njenih rivala.

"SAD će biti odgovorne za katastrofalni rat u Iranu"
 
Lavrov veruje da je rasplamsavanje tenzija na Bliskom istoku "direktna posledica antiiranske linije Vašingtona i nekih njegovih saveznika".

"SAD pokazuju mišiće, pokrenule su kampanju za diskreditaciju Irana, optužile Islamsku Republiku za sve grehe", rekao je Lavrov, dodajući da je sada "potrebna samo jedna utakmica" kako bi se celi region zapalio sa potencijalno razornim posledicama.
 
"Odgovornost za potencijalno katastrofalne posledice bi bile na SAD-u", rekao je Lavrov.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Global Look Press/ MFA Russia / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zemlje-članice NATO-a, koje se kriju iza optužbi Rusije da „militarizuje“ Arktik, nastavile su da tamo povećavaju svoj vojni potencijal, izjavio je u intervjuu za RIA Novo


Faina Savenkova je najmlađi član Saveza pisaca Luganske Narodne Republike. I šampion u tekvondou. Ima samo 11 godina i završava šesti razred. Mnogo voli Srbiju i Emira Kusturicu. Faina...

Što više Rusa danas treba da zna srbski, baš kao i Srba ruski jezik. Promenama ustava Krim će zauvek ostati u sastavu Ruske Federacije


Faina Savenkova je najmlađi član Saveza pisaca Luganske Narodne Republike. I šampion u tekvondou. Ima samo 11 godina i završava šesti razred. Mnogo voli Srbiju i Emira Kusturicu. Faina...


"A ruska vojna lica su uspela da tajno u njegov avion utovare oružje za Srbe! Jugoslavija je tada bila pod sankcijama, letova nije bilo, ali Rusi su imali kliker...


Ostale novosti iz rubrike »