booking.com
Početna stranica > Novosti
Ivan Trajković

Intervju - Živojin Petrović

Intervju - Živojin Petrović
12.07.2018. god.

1. Kako ste došli na ideju da pokrenete Srpsku Naučnu Televiziju ?

Kulturno-obrazovni TV kanal SNTV je pokrenut 2012. godine kada smo uočili da mediji nemaju interesovanja, prostora i želje da promovišu mlade, uspešne genijalce, njihove projekte, mentore, pa čak ni već dokazane naučnike, naše vrsne istraživače, umetnike i kreativce koji su svojim delima uveliko zaslužili da budu prikazani u javnosti. Medijski prostor je bio siromašan takvim sadržajem, te se tada ukazala ne samo prilika, već i nužna potreba da omogućimo predstavljanje široj publici onog najvrednijeg što imamo.

2. Kolika je podrška države nauci i posebno mladim talentima ?

Živimo u vremenu stalne ekonomske, političke i kojekakve krize, večito su neki drugi prioriteti na razmatranju, još uvek nema prave, sistemske i kontinuirane podrške. Dovoljno je da pogledate koliko se sredstava izdvaja iz budžeta za kulturu i nauku pa će Vam biti jasno da li je to dovoljno. Ohrabrujuće je što se u poslednje vreme sve više pojavljuju firme i pojedinci koji ulažu deo svog profita u razne kulturne i obrazovne projekte u okviru kojih se promovišu i predstavljaju naši genijalci. Sasvim je logično da bi takve filantrope i društveno odgovorne kompanije država trebalo da motiviše i na neki adekvatan način nagradi.

3. Šta biste izdvojili kao najveći uspeh Srpske Naučne Televizije u dosadašnjem radu ?

Do sada smo proizveli preko 2500 epizoda raznih serijala u kojima smo u najlepšem svetlu predstavili na stotine genijalaca, naučnika, umetnika, obrazovno - kulturnih ustanova i istraživačkih laboratorija, zauzeli smo značajno mesto u medijskom prostoru Srbije, region nam traži pelcer za ovakav projekat, a mi i dalje ne jurimo rejting već promovišemo pravu vrednost - možda je upravo to naš najveći uspeh.

4. Da li je Srbija samo izvoznik talenata, ili se i u Srbiji naučnici ozbiljno bave istraživanjima i inovacijama ?

Obilazimo Srbiju uzduž i popreko, svakodnevno smo u prilici da posetimo neku istraživačku stanicu, naučni institut ili razvojni centar, i skoro svuda zatičemo identičnu sliku - vrhunski talenti, natprosečni kreativci, istraživači i naučnici, u većini slučajeva pariraju svojim kolegama u svetu, a možete samo zamisliti kakva bi to erupcija inovativnosti bila kada bismo dobili „vetar u leđa”, jaču privredu kojoj bi te inovacije ponudili, još uspešniju saradnju sa svetskim naučnim centrima i naravno bolje uslove kako bi se naši istraživači nakon odlaska u inostranstvo vratili u Srbiju i ovde radili pod istim uslovima kao što ih imaju tamo daleko.

5. Koliko su IT tehnologije zastupljene među mladim talentima ?

Jedna od najbrže rastućih oblasti u nauci je IT sektor i baš tu se ističemo sa vrhunskim umovima. Uočavamo pregršt novih, savremenih kompanija koje se bave IT inovacijama i zapošljavaju naše stručnjake koji u velikoj meri još u osnovnoj školi, a posebno tokom kasnijeg školovanja, pokazuju vanserijski talenat. Neophodna promena je prilagođavanje sistema školovanja ovim savremenim tehnologijama, novom načinu razmišljanja i digitalnom pogledu na svet.

6. Koji su planovi Srpske Naučne Televizije za budućnost? Gde vas gledaoci sve mogu pratiti ?

Trenutno nas u Srbiji prenose skoro svi kablovski TV operateri, a želimo da naš TV kanal bude vidljiv i širom regiona, da domaće genijalce predstavimo svetu, ali i da, takođe, donesemo sliku iz okolnih zemalja o tamošnjim naučnicima, kreativcima i umetnicima. Za nauku i kulturu nema i ne sme da bude granica i prepreka, te zato Srbska naučna televizija raste i razvija se u veliki, regionalni TV projekat sa vrlo jednostavnom programskom šemom koja obuhvata promociju obrazovanja, nauke, kulture - pravih vrednosti svakog društva.

7. Koliko Vam društvene mreže pomažu u radu i promociji mladih talenata ?

Vrlo smo aktivni i pristupačni na društvenim mrežama, koristimo ih ne samo u cilju promocije našeg TV kanala, već i radi komunikacije sa gledaocima, rado razmenjujemo ideje i informacije, ukratko, ne samo da živimo i radimo digitalno, već tako i razmišljamo.

Ivan Trajković
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljen je „Ratni dnevnik komandanta Treće armije“ generala Nebojše Pavkovića. Ratni dnevnik je svedočanstvo borbe Vojske SR Jugoslavije protiv teroristič


Srbski glumac Miloš Biković je dobio važnu državnu nagradu Rusije „Medalju Puškina“ za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za...

Intervju sa narodnom poslanicom Jelenom Žarić-Kovačević o aktuelnim temama, radu Parlamenta i investicijama.


Sirija ima pravo da se bori protiv vojnog prisustva Sjedinjenih Država i drugih zemalja koalicije na svojoj teritoriji svim vrstama sredstava, rekao je sirijski general Hasan Ahmad u intervjuu...

Fotograf i ikonopisac Valerij Bliznjuk, čija je izložba fotografija „Način života“ otvorena ovih dana u Narodnom muzeju Pančeva uz podršku fonda Svetog kneza Lazara i Društva srbsko-ruskog prijateljstva „Slovenski...Ostale novosti iz rubrike »