Matvijenkova: Očekujemo da prevlada zdrav razum u zemljama Zapada
booking.com
Početna stranica > Novosti

Matvijenkova: Očekujemo da prevlada zdrav razum u zemljama Zapada

Matvijenkova: Očekujemo da prevlada zdrav razum u zemljama Zapada
16.05.2018. god.


Predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko govorila je za RIA Novosti da li se može računati na zdrav razum Zapada u politici antiruskih sankcija.

Na pitanje
RIA Novosti da li će Rusija nastaviti sa praksom „recipročnih“ odgovora ukoliko SAD i druge zemlje ponovo počnu pooštravanje sankcija Rusiji, Matvijenkova je odgovorila da život pokazuje da su, po pravilu, „recipročne“ mere najopipljivije i najdelotvornije.

„Na delu je bumerang-efekat. Zakon o kontrasankcijama Sjedinjenih Američkih Država, koji će uskoro izaći iz Državne dume i odluke koje vlada donese na osnovu njega, bez sumnje će imati takav efekat. Negativne posledice će osetiti američke kompanije i jedan broj grana američke ekonomije“, objasnila je Matvijenkova.

„Podsećam da je zakon okviran i da u nacrtu nema nikakvih ograničenja o kojima su toliko brinuli ljudi, u vezi sa lekovima i medicinskom opremom, kao i mera koje bi mogle da učine štetu našoj zemlji, društvu i građanima. On ne vezuje ruke izvršnoj vlasti, omogućava joj da deluje fleksibilno, uzimajući u obzir situaciju koja se menja. Ne mislim da ću preterati ako kažem da je u oblasti kontrasankcija ovo možda naš prvi zakon ove veličine snage. Bez sumnje će ga Savet federacije podržati“, naglasila je ona.

„Isto se može reći i za nacrt zakona o uvođenju administrativne i krivične odgovornosti za poštovanje američkih sankcija na teritoriji Rusije“, dodala je Matvijenkova.

„Još jednom bih želela da naglasim: politika sankcija koju vode Sjedinjene Američke Države i Zapad u celini je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i drugim aktima. Ona blokira mogućnost dijaloga, potrage za kompromisom o spornim pitanjima, dovodi do tenzija u međudržavnim odnosima i stvara mnoge probleme za čitavu međunarodnu zajednicu“.

„Danas imamo sve razloge da tvrdimo da je ova politika pretrpela neuspeh, jer svojim inicijatorima nije donela nikakav dobitak — ni politički, ni ekonomski, ni moralni. Naravno da postoje određeni negativni faktori koje ne možemo da ignorišemo, ali on očigledno ne mogu da zaustave naš razvoj, uzdrmaju našu poziciju na međunarodnoj sceni i stvore društvenu i političku nestabilnost u Rusiji“, istakla je ona.

„Neproduktivnost, bezizlanost politike koju sprovode SAD i njeni saveznici, sada je više nego očigledna. Razočaranje u njih, a posebno u poslovnim krugovima, raste. Očekujemo da će zdrav razum u zemljama Zapada konačno prevlada. Jedini izlaz je potpuno odustajanje Zapada od politike sankcija Rusiji, nelegalne i nelegitimne politike. U tom slučaju, mi ćemo ukinuti kontrasankcije. Drugog načina nema“, zaključila je Matvijenkova.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  • Izvor
  • © Foto : predostavleno press-služboй Soveta Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost