booking.com
Početna stranica > Novosti

Matvijenkova: Očekujemo da prevlada zdrav razum u zemljama Zapada

Matvijenkova: Očekujemo da prevlada zdrav razum u zemljama Zapada
16.05.2018. god.


Predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko govorila je za RIA Novosti da li se može računati na zdrav razum Zapada u politici antiruskih sankcija.

Na pitanje
RIA Novosti da li će Rusija nastaviti sa praksom „recipročnih“ odgovora ukoliko SAD i druge zemlje ponovo počnu pooštravanje sankcija Rusiji, Matvijenkova je odgovorila da život pokazuje da su, po pravilu, „recipročne“ mere najopipljivije i najdelotvornije.

„Na delu je bumerang-efekat. Zakon o kontrasankcijama Sjedinjenih Američkih Država, koji će uskoro izaći iz Državne dume i odluke koje vlada donese na osnovu njega, bez sumnje će imati takav efekat. Negativne posledice će osetiti američke kompanije i jedan broj grana američke ekonomije“, objasnila je Matvijenkova.

„Podsećam da je zakon okviran i da u nacrtu nema nikakvih ograničenja o kojima su toliko brinuli ljudi, u vezi sa lekovima i medicinskom opremom, kao i mera koje bi mogle da učine štetu našoj zemlji, društvu i građanima. On ne vezuje ruke izvršnoj vlasti, omogućava joj da deluje fleksibilno, uzimajući u obzir situaciju koja se menja. Ne mislim da ću preterati ako kažem da je u oblasti kontrasankcija ovo možda naš prvi zakon ove veličine snage. Bez sumnje će ga Savet federacije podržati“, naglasila je ona.

„Isto se može reći i za nacrt zakona o uvođenju administrativne i krivične odgovornosti za poštovanje američkih sankcija na teritoriji Rusije“, dodala je Matvijenkova.

„Još jednom bih želela da naglasim: politika sankcija koju vode Sjedinjene Američke Države i Zapad u celini je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i drugim aktima. Ona blokira mogućnost dijaloga, potrage za kompromisom o spornim pitanjima, dovodi do tenzija u međudržavnim odnosima i stvara mnoge probleme za čitavu međunarodnu zajednicu“.

„Danas imamo sve razloge da tvrdimo da je ova politika pretrpela neuspeh, jer svojim inicijatorima nije donela nikakav dobitak — ni politički, ni ekonomski, ni moralni. Naravno da postoje određeni negativni faktori koje ne možemo da ignorišemo, ali on očigledno ne mogu da zaustave naš razvoj, uzdrmaju našu poziciju na međunarodnoj sceni i stvore društvenu i političku nestabilnost u Rusiji“, istakla je ona.

„Neproduktivnost, bezizlanost politike koju sprovode SAD i njeni saveznici, sada je više nego očigledna. Razočaranje u njih, a posebno u poslovnim krugovima, raste. Očekujemo da će zdrav razum u zemljama Zapada konačno prevlada. Jedini izlaz je potpuno odustajanje Zapada od politike sankcija Rusiji, nelegalne i nelegitimne politike. U tom slučaju, mi ćemo ukinuti kontrasankcije. Drugog načina nema“, zaključila je Matvijenkova.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  • Izvor
  • © Foto : predostavleno press-služboй Soveta Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Redovnost susreta predsednika Rusije i Srbije pokazatelj je dobrih odnosa dve zemlje, ocenio je u intervjuu za RTS ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin. Iako kažu da su svi...


Na Balkanu imamo mnogo prijatelja, ali Srbija je naš strateški partner. Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srbsko rukovodstvo, za razliku od zapadnih partnera ne pokušavamo da stavimo...

Politika Sjedinjenih Država i Zapada za učvršćivanje njihove dominacije na Balkanu je destabilizirajući faktor za region, izjavio je predsednik Vladimir Putin. "Ako govorimo o situaciji na Balkanu, onda je ozbiljan...


Srbski patrijarh Irinej izjavio je da je, „radi nekakvih interesa, Albanija je danas postala miljenik mnogih država, i Amerike i velikim delom Evrope“ i da zajedno s kosovskim Albancima...

Što se tiče Pravoslavne crkve, kojoj pripada najveći broj vjernika i građana Crne Gore, sa njom država nije vodila iskreni dijalog nego je htjela da joj nametne zakon koji...


Novopostavljeni komandant Kfora (NATO) Lorenco D′Adario izjavio je da zasad nema indikacija da bi moglo da se ponovi nešto slično onome iz 2004. godine.


Ostale novosti iz rubrike »