booking.com
Početna stranica > Novosti

Zvanično - pčele proglašene najvažnijim bićima na Zemlji

Zvanično - pčele proglašene najvažnijim bićima na Zemlji
16.10.2019. god.
Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji.
Kako su naveli, 70 odsto svjetske poljoprivrede zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje - možda i najvažnija funkcija pčela - omogućuje biljkama da se razmnožavaju.
 
Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.
 
Takođe, otkriveno je da je studija koju je sprovelo nekoliko univerziteta otkrila da su pčele jedina živa bića koja ne nose nikakvu vrstu patogena - ni funguse, ni viruse, ni bakterije.
 
Nažalost, odlučeno je ovo u trenutku kada saznajemo da pčela na planeti ima sve manje. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90 odsto populacije pčela u proteklih nekoliko godina...
 
Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cvijeća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtijevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, počnu koristiti prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu pomno pratiti.
 
Greenpeace se takođe oglasio i kaže kako pčele možemo zaštititi tako što bi trebalo zabraniti sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), te očuvati divlja staništa i obnoviti ekološku poljoprivredu - ovo podrazumijeva izbjegavati gigantske farme na kojima se, iz godine u godinu, sadi ista biljka, što je veliki problem za insekte.
 
Uz pomoć prirodnih kompostnih sistema obnoviće se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiti gubitak zemlje od vjetra i erozije vode.
 
Podsjetimo i još na slavnu rečenicu koju je izrekao Albert Ajnštein: "Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života."


  • Izvor
  • nezavisne.com


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dobrivoje Arsić (70) hrvatski državljanin, inače srbski povratnik, koji je 20. avgusta u Viškovu povređen i vređan po nacionalnoj osnovi ispričao je sve pojedinosti napada.


Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum potvrdio je Srni da su u pucnjavi u blizini Banjaluke tri lica poginula, dok je jedno ranjeno.

...."I želim da proživim, ostarim i umrem u zemlji Srbiji i da budem grumen ove zemlje o kojoj pevam bez predaha i u kojoj svetli prah mojih predaka"....


 Izricanje presude bilo je zakazano za 10 časova. Međutim, sve je počelo nešto kasnije  zbog ogromne gužve ispred sudnice. Šarić ne prisustvuje izricanju jer, kako je rečeno, nije želeo...

Javno se odričem biološkog brata  Jovanović R. Ranka, 42 godine, rođenog u Pljevljima, zbog zlostavljanja  i nasilja u porodici kojem sam bila izložena celog svog života, od kad znam...


 Beživotno telo K. M. (59) pronađeno je večeras ispred njene kuće u selu Goševo kraj Sjenice, a prema nezvaničnim informacijama, ona je ubijena iz vatrenog oružja.     - Telo je...


Ostale novosti iz rubrike »