booking.com
Početna stranica > Novosti

Preminuo veliki pisac Dobrica Erić

Preminuo veliki pisac Dobrica Erić
30.03.2019. god.
...."I želim da proživim, ostarim i umrem u zemlji Srbiji i da budem grumen ove zemlje o kojoj pevam bez predaha i u kojoj svetli prah mojih predaka"....
Dobrica Erić  (1936. - 2019.)
 
Poznati dečiji pesnik, prozni i dramski pisac iz Srbije Dobrica Erić preminuo je u 82. godini.
 
Erić je rođen je u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca).
 
Završio je četiri razreda osnovne skole u Vraćevšnici i oprobao sreću, kako je govorio, u mnogim zanatima...
 
Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležio je življenje na prostoru Šumadije i Srbije.
 
Nezaobilazan je u antologijama i udžbenicima, pisao je poeziju i prozu, pesme za decu, sarađivao u brojnim listovima i časopisima.
 
Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine, posle čega je usledilo više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica...
 

Dobitnik brojnih nagrada

 
Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova Nagrada.
 
Dobrica Erić je znamenita figura srpske poezije i u dobu Desanke Maksimović, Vaska Pope, Stevana Raičkovića i Brane Petrovića imao je svoj originalni lik i reč, prepoznatljivu i snažnu da se nije morao potpisivati, navedeno je u saopštenju Srpske književne zadruge koja je objavila niz Erićevih knjiga.
 
Dečji pisac Ljubivoje Ršumović rekao je da je Erić sa pravom imao titulu "Saradnik sunca" koju su nosili svi koji su bili na tragu stvaralaštva Duška Radovića.
 
"Dobrica je bio jedan od temelja naše kulture iz čije poezije su deca učila najbolje o životu. Bio je pesnik i pripovedač, vrhunski narator i čovek kojeg su školarci obožavali. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu, a naročito za nas njegove prijatelje" kazao je Ršumović.
 
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća navodeći da je Erić bio "živi lirski izvor našeg narodnog duha".
 
"Dobrica Erić je bio neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i rađanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu", naveo je Vukosavljević.
 
Izvor: Agencije

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dobrivoje Arsić (70) hrvatski državljanin, inače srbski povratnik, koji je 20. avgusta u Viškovu povređen i vređan po nacionalnoj osnovi ispričao je sve pojedinosti napada.


Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum potvrdio je Srni da su u pucnjavi u blizini Banjaluke tri lica poginula, dok je jedno ranjeno.

 Izricanje presude bilo je zakazano za 10 časova. Međutim, sve je počelo nešto kasnije  zbog ogromne gužve ispred sudnice. Šarić ne prisustvuje izricanju jer, kako je rečeno, nije želeo...


Javno se odričem biološkog brata  Jovanović R. Ranka, 42 godine, rođenog u Pljevljima, zbog zlostavljanja  i nasilja u porodici kojem sam bila izložena celog svog života, od kad znam...

 Beživotno telo K. M. (59) pronađeno je večeras ispred njene kuće u selu Goševo kraj Sjenice, a prema nezvaničnim informacijama, ona je ubijena iz vatrenog oružja.     - Telo je...


U pucnjavi u Banjaluci noćas je ubijen D.O, i to dok je bio u autu, a njegova saputnica je ranjena, saznaju "Nezavisne" nezvanično.


Ostale novosti iz rubrike »