BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Antonov: Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD biće moguće da se razgovara o proširenju članstva

Antonov: Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD biće moguće da se razgovara o proširenju članstva
13.01.2021. god.


Posle produženja Sporazuma o strateškom naoružanju sa Vašingtonom će moći da se razgovara o proširenju broja učesnica sporazuma o kontroli naoružanja, smatra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.


„Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama će biti moguće da se razgovara o proširenju članstva u sporazumima o kontroli naoružanja“, rekao je Antonov na teleseminaru Akademije za pregovore o kontroli naoružanja.

Ambasador je dodao da se Rusija nada da će nova američka administracija pokazati političku volju za produženje Sporazuma.


„Još uvek postoji šansa za postizanje sporazuma pre isteka 5. februara 2021. Nadamo se da će novi tim Bele kuće pokazati takvu posvećenost i političku volju“, zaključio je Antonov.

Diplomata je podsetio da su bilateralni kontakti koji su se intenzivirali prošle godine zbog produženja Sporazuma zašli u ćorsokak.

„Naš stav je da svaki režim verifikacije mora u potpunosti da odgovara predmetu i delokrugu odgovarajućeg sporazuma o kontroli naoružanja. Upravo je to ono o čemu nismo uspeli da se dogovorimo sa odlazećom američkom administracijom“, objasnio je Antonov.

Prema njegovim rečima, američka strana nije bila spremna da produži sporazum u sadašnjem obliku, uprkos ponovljenim predlozima Moskve da se to učini bez preduslova.

„Očigledno je da je za nastavak redovnog dijaloga potrebna ozbiljna politička volja. Ostaje samo da se sačeka dok sledeća administracija ne donese odluku o pristupima produženju Sporazuma i kontroli naoružanja uopšte“, dodao je diplomata.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

    U Srbiji se na prste mogu izbrojati nezavisni lokalni mediji, koji rade i izveštavaju po svim kodeksima novinarskog posla.   Dragoljub Draža Petro


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirana 10.343 uzorka, od kojih je na koronavirus pozitivno 3.042.

Kompozitor i muzičar, frontmen grupe „Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je u 70. godini.


Prema mesečnim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine rodile su se 61.693 bebe, a umrlo 114.954 ljudi, što je apsolutno najmanji broj rođenja i najveći broj smrti u...

Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.


Svi znakovi ukazuju na to da se Kijev priprema za obnavljanje neprijateljstava u Donbasu, rekao je predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za "Solovljev lajv". Istakao je da, prema o...


Ostale novosti iz rubrike »