BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Šuljgin: Nemačka vlada krenula klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja

Šuljgin: Nemačka vlada krenula klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja
02.12.2020. god.


Nemačka vlada krenula je klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja, zapetljavajući svojim odgovorima situaciju u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je stalni predsednik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.


„Naši nemački partneri stupili su na veoma klizav put tumačenja odredbi hemijske konvencije u svojim interesima. Jednostavno rečeno, stali su na put nepoštovanja odredbi hemijske konvencije“, rekao je on za RT.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak je 56 zemalja-članova OZHO potpisalo apel Rusiji da obelodani okolnosti navodne primene hemijskog oružja protiv Navaljnog.

„Mi sami bismo želeli da shvatimo šta se tamo dogodilo. Priča je vrlo mutna, sa tamnim mrljama“, rekao je on.

Šuljgin je istakao da je ta priča još više zbunjuje u svetlu nedavno objavljenih odgovora Nemačke na 76 pitanja poslanika Bundestaga.

„Vidi se da je nemačka vlada želela da izbegne brojna neprijatna pitanja. Stalno se pojavljuju fraze da 'federalna vlada ništa o tome ne zna', 'nije upućena', 'ona ne zna'“, dodao je on.

Istovremeno, on je naglasio da se Rusija nada da će, prema dogovorima sa Tehničkim sekretarijatom OZHO, ubrzo biti objavljena cela prepiska o temi zahteva ruske strane za tehničku pomoć o slučaju Navaljnog.

„Rusija i Tehnički sekretarijat OZHO nastavljaju da usaglašavaju modalitete tehničke saradnje u slučaju Navaljnog, uključujući njegove različite aspekte, kao što su logistički, pravni, tehnički, operacioni i drugi. Za sada se ne čini da je moguće predvideti kada i kako će se završiti tekuće diskusije“, izjavio je Šuljgin.

Kako je rekao, Rusija je 6. oktobra uputila zahtev Tehničkom sekretarijatu.

„Posle skoro dva meseca moramo da konstatujemo da se ništa nije promenilo. Rad na parametrima se oteže, pri čemu očigledno ne našom krivicom. Ostavljamo čitaoce ove poruke da sami procene činjenice koje smo naveli. Ovo će biti utoliko lakše, jer će vrlo brzo, kako se nadamo, u dogovoru sa Tehničkim sekretarijatom, biti objavljena cela prepiska sa predstavnicima OZHO na temu našeg zahteva za tehničku pomoć“, Šuljgin.


 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: opcw.org / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija očekuje da Moskva i Vašington uspostave dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Rusija se tradiciona


  Ministarstvo spoljnih poslova obećalo je rukovodstvu američke ambasade u Moskvi „ozbiljan razgovor“ nakon što su strane diplomate objavile materijale u znak podrške neodobrenim protestima, saopštilo je Ministarstvo s

  Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da...


Jakov Osadčij,predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, optužio je ukrajinske snage bezbednosti da su rasporedile oklopna vozila u naseljima Zolote-1 i Sčastje pod kontrolom Kijeva u blizini kontakt linije...


Rusija će podržati spremnost SAD-a da se Sporazum START 3 produži, ali samo u slučaju ukoliko taj predlog ne bude podrazumevao i nekakve dodatne uslove koji nisu prihvatljivi za...


Ostale novosti iz rubrike »