BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Izraelska vojska se priprema za „mogući američki udar na Iran“ - izveštaj

RT: Izraelska vojska se priprema za „mogući američki udar na Iran“ - izveštaj
26.11.2020. god.


Izraelske odbrambene snage (IDF) pripremaju se za mogući američki napad na Iran pre nego što predsednik Donald Tramp napusti funkciju, prema nekoliko nedavnih izveštaja.

Izraelska vlada naložila je IDF-u da izradi planove u slučaju da Tramp naredi preventivni udar na Islamsku republiku, koji bi potencijalno mogao ciljati nuklearnu infrastrukturu zemlje, izvestio je u sredu novinar "Aksiosa" Barak Ravid, pozivajući se na anonimne visoke zvaničnike u Tel Avivu.

Pripreme su povezane ne samo sa mogućim udarom, već i sa odmazdom koju bi mogao pokrenuti Iran, a koji bi mogao reagovati pomoću svojij savezničkih snaga raspoređenih širom Sirije, Libana i pojasa Gaze, saopštili su zvaničnici Ravidu. Novinar je primetio da planovi nisu rezultat bilo kakve konkretne obaveštajne službe koja ukazuje da je naređen takav udar, pri čemu zvaničnici jednostavno predviđaju „vrlo osetljiv period” pre inauguracije pretpostavljenog novoizabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

Izveštaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je izraelski "Kanal 13" na sličan način izvestio da i Vašington i Tel Aviv planiraju da pojačaju "tajne operacije" protiv Teherana u poslednjim danima Trampovog mandata, mada emiter nije ponudio detalje u kakvom bi obliku to moglo da bude. U međuvremenu, "Njujork tajms" je ranije ovog meseca izvestio da je Tramp nedavno "tražio opcije" za udar na iransku nuklearnu infrastrukturu, a za koji je naveo da će "skoro sigurno biti usredsređen na Natanz", glavno mesto za obogaćivanje uranijuma u ​​zemlji. Ali, Trampa su navodno "odvratili" od napada njegovi savetnici, koji su upozorili da bi to moglo pokrenuti krvavi regionalni sukob. Nejasno je da li su se od tada vratili toj ideji.


Bez obzira na to, iranski zvaničnici reagovali su na izveštaj "Tajmsa" obećavajući "razarajući odgovor" na bilo koji američki udar.

Trampovo predsedavanje obeležilo je intenzivno neprijateljstvo prema Teheranu kako u retorici tako i u politici, izlaženjem iz značajnog nuklearnog sporazuma sklopljenog pod administracijom Baraka Obame 2015. godine i ponovnim uvođenjem oštrih sankcija ukinutih u okviru sporazuma. Proglašavajući kampanju "maksimalnog pritiska", Tramp se takođe usredsredio na uništavanje iranskog naftnog sektora, imajući za cilj smanjenje vitalnog izvoza nafte na "nulu" i smanjenje njegove ekonomije, čak i na vrhuncu izbijanja koronavirusa.

Iako je Tramp do sada uspeo da izbegne otvoreni rat sa Iranom, otvorene borbe su jedva izbegnute nakon januarskog atentata na Kasema Sulejmanija, iranskog generala koji je vodio elitne snage "Kuds". Iran je na ubistvo odgovorio baražom raketa na iračke baze u kojima su smeštene američke trupe, mada u odgovoru nije naneta ozbiljna šteta, jer je Teheran očigledno uputio Bagdadu unapred upozorenje, dajući Amerikancima dovoljno vremena da se sklone.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Amir Cohen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Razlike u oceni protesta na Zapadu i u Rusiji, kao i blokiranje zvaničnih ruskih naloga na američkim interent-platformama svedoče o najdubljoj krizi ideologije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova...


Rusija očekuje da Moskva i Vašington uspostave dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Rusija se tradiciona

  Ministarstvo spoljnih poslova obećalo je rukovodstvu američke ambasade u Moskvi „ozbiljan razgovor“ nakon što su strane diplomate objavile materijale u znak podrške neodobrenim protestima, saopštilo je Ministarstvo s


  Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da...

Jakov Osadčij,predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, optužio je ukrajinske snage bezbednosti da su rasporedile oklopna vozila u naseljima Zolote-1 i Sčastje pod kontrolom Kijeva u blizini kontakt linije...Ostale novosti iz rubrike »