Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Neprihvatljivi pokušaji da se ograniči pravo veta članicama SB UN

Moskva: Neprihvatljivi pokušaji da se ograniči pravo veta članicama SB UN
17.11.2020. god.


Moskva smatra da su neprihvatljivi pokušaji ograničavanja prava petorke stalnih članica Saveta bezbednosti UN da ulažu veto, saopštila je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Evstignejeva na zasedanju Generalne skupštine.


„Naš stav je dobro poznat. Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti, ukazuje da je neophodno da se tom organu prida reprezentativniji karakter, pre svega, na račun afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja u razvoju“, kaže Evstignejeva.
Prema njenim rečima, Moskva se zalaže i za ispravljanje istorijske nepravde prema Africi, čiji broj mesta u Savetu ne odgovara ni savremenoj ulozi kontinenta u međunarodnim pitanjima, ni ukupnom broju afričkih država. Evstignejeva ističe da ipak proširenje Saveta bezbednosti ne bi trebalo da utiče na njegove sposobnosti da efikasno i brzo odgovori na nove izazove.

„Za nas su neprihvatljive bilo kakve ideje koje dovode do ograničavanja prerogativa trenutnih stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući i instituciju veta“, naglasila je Evstignejeva.

Ona je podsetila da je upotreba veta ili pretnja njegovom upotrebom više puta spasila UN „od povezivanja sa sumnjivim avanturama“.

Evstignejeva ističe da je Rusija spremna da razmotri bilo koju razumnu opciju širenja sastava Saveta bezbednosti, uključujući i „privremeno rešenje“ zasnovano na kompromisima.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu nije znak za administraciju izabranog predsednika Amerike Džozefa Bajdena, to je zatvaranje slučaja koji je bio aktuelan za vreme prošle administracije, izjavila...


Mir i radost koji se još uvek osećaju nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kao i belu zimsku idilu, uznemirila je nenadana tama. Tama u vidu crnog spreja kojim je...

Aleksej Navaljni vratio se u Rusiju iz Nemačke, te je zadržan na aerodromu, saopštila je Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN).


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 7.730 osoba, od kojih je 1.317 nalaza pozitivno na koronavirus.


Poslanik Državne dume sa Krima Ruslan Balbek prokomentarisao je u intervjuu za RT izjavu bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Schroedera, u kojoj je govorio o svom razumevanju razloga ponovnog ujedinjenja...


Ostale novosti iz rubrike »