Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin: Rusija otvorena za razgovore sa svim zemljama o strateškoj bezbednosti

Putin: Rusija otvorena za razgovore sa svim zemljama o strateškoj bezbednosti
14.11.2020. god.


Rizici i pretnje u vojno-političkoj oblasti u Istočnoj Aziji povećali su se otkako su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je predsednik Vladimir Putin na Samitu zemalja Istočne Azije.


Predsednik je podsetio da je Rusija otvorena za razgovore sa svim zemljama o strateškoj bezbednosti.

On je naglasio da se Rusija dosledno zalaže za stvaranje atmosfere konstruktivne saradnje i jačanje stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući i u vojno-političkoj oblasti.

„U nastojanju da stabilizujemo situaciju i sprečimo novu rundu trke u naoružanju, mi smo, kao što znate, jednostrano proglasili moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu i drugim regionima sveta, sve dok se naši američki partneri budu uzdržavali od takvih mera“, istakao je Putin.

Predsednik je dodao da treba zajednički raditi na održavanju bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

„Slažem se sa ključnom idejom (Hanojske deklaracije): da naše zemlje moraju zajedno da rade na održavanju mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu i povećaju saradnju u širokom spektru političkih i ekonomskih pitanja“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da je, pri tome, važno da se deluje uz poštovanje međunarodnog prava, uzimajući u obzir međusobne interese, osiguravajući jednaku i nedeljivu bezbednost.

Ruski predsednik uveren je da budućnost Azijsko-pacifičkog regiona zavisi od političke volje zemalja ovog regiona za saradnju u interesu zajedničkog razvoja.

„Budućnost našeg Azijsko-pacifičkog regiona zavisi od toga koliko možemo da se ujedinimo pred novim izazovima i pretnjama, pokažemo političku volju za saradnju u interesu zajedničkog i održivog razvoja. Ovim pristupom definitivno ćemo postići rezultate“, zaključio je Putin.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Fotohost-agentstvo/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Borbena dežurstva znatno će povećati zonu kontrole vazdušnog prostora iznad Severnog morskog puta


Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira

U utorak u Srbiju stiže još 250.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, avion sa milion doza vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije „Sinofarm“.


U Ukrajini je na snagu stupila zakonska odredba „O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“, prema kojoj se čitav sektor usluga prebacuje na ukrajinski. Dakle, svi pr


Ostale novosti iz rubrike »