Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Američke kolege nadmašile same sebe u antiruskoj retorici

Zaharova: Američke kolege nadmašile same sebe u antiruskoj retorici
27.10.2020. god.


Izveštaj Stejt departmenta o sajber-bezbednosti sadrži antiruske izjave koje se graniče sa bezobraznošću, a teza o snižavanju praga upotrebe nuklearnog oružja posebno zabrinjava, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


Kako je navela Zaharova, Moskva je obratila pažnju na izveštaj Stejt departmenta „O međunarodnoj bezbednosti u sajber-prostoru: novi modeli za smanjanje rizika“, koji je objavljen 20. oktobra.

„Naročito zabrinjava teza sadržana u izveštaju o snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja. Ovo nije prvi put da su takvi signali stigli iz Vašingtona“, navedeno je u komentaru.
Zaharova je podsetila da je „još u okviru revizije američke nuklearne doktrine, čija je ažurirana verzija objavljena 2018. godine, u medijima procurilo da administracija američkog predsednika Donalda Trampa dozvoljava upotrebu nuklearnog arsenala kao odgovor na neprijateljske akcije u informacionom prostoru“.

„Već u toj fazi smo izrazili zabrinutost u vezi sa korekcijama američkih pristupa tog tipa u vojno-nuklearnoj sferi. Sada je definitivno potvrđeno da naši strahovi nisu bili neosnovani. U izveštaju Stejt departmenta je direktno rečeno da je razvoj događaja prema takvom scenariju sasvim realan. Tako da postoji novi ozbiljan razlog za razmišljanje o tome do čega može da dovede neodgovorna transformacija stava SAD“, naglasila je portparolka.

Prema njenim rečima, „taj dokument nije doneo ništa novo neprestanim neosnovanim prekookeanskim prekorima upućenim Rusiji u pogledu virtuelnog prostora“.

„U njemu se ponavljaju optužbe bez dokaza za 'neodgovorno' rusko ponašanje u sajber-poslovima. Ta tema i dalje zauzima jedno od centralnih mesta u unutarpolitičkoj borbi u okviru predizborne kampanje“, rekla je ona.

„Međutim, ovog puta su naše američke kolege nadmašile same sebe u antiruskoj retorici, stavivši u svoj dokument izuzetno oštre izjave koje se ponekad graniče sa bazarskim bezobrazlukom. Takav pristup ne služi na čast Stejt departmentu i svedoči o tome da se sa potpunim prezirom odnosi prema kulturi i normama međudržavne komunikacije“, istakla je Zaharova.

„Pristupi Rusije korišćenju informativno-komunikacionih tehnologija u stvarnosti nemaju nikakve veze sa načinom na koji pokušava da ih predstavi Vašington“.

„Još jednom bismo želeli da podsetimo na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina od 25. septembra, koja sadrži predloge Sjedinjenim Američkim Državama da započnu konstruktivan profesionalni razgovor o čitavom nizu pitanja vezanih za međunarodnu informacionu bezbednost. Upravo na taj dokument predlažemo da se fokusiraju sve zdravorazumske snage kako u SAD, tako i u drugim zemljama“, dodala je portparolka.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio


Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i...


Moskva i Ankara potpisale su dokument o uspostavljanju zajedničkog nadzornog centra u Karabahu. „Završeni su tehnički pregovori Rusije i Turske o stvaranju i funkcionisanju nadz


Ostale novosti iz rubrike »