BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Kako izgleda elitni „Kalašnjikov“ napravljen specijalno za jednog pripadnika „Alfe“

Kako izgleda elitni „Kalašnjikov“ napravljen specijalno za jednog pripadnika „Alfe“
17.10.2020. god.


Ova jedinstvena modifikacija višestruko poboljšava karakteristike automata „Kalašnjikov“ i znatno smanjuje njegovu težinu. Početkom oktobra sam bio na takmičenju koje nije otvoreno za javnost. U Čečeniji su se takmičile jedinice za specijalne namene SOBR, FSB i Ministarstva odbrane RF. Tamo sam video ekskluzivnu varijantu automata „Kalašnjikov“, takozvane „stote“ serije, napravljenu specijalno za bivšeg pripadnika „Alfe“ – najvažnije ruske specijalne jedinice koja se prva šalje u „oganj“, tj. tamo gde je najteže i najopasnije. Ova varijanta AK-105 je jedini takav primerak, podešen specijalno za jednog pripadnika specnaza, koji je učestvovao u ratnim operacijama izvođenim u gradskim uslovima, piše Russia beyond.

Takvu verziju „stotke“ nije ranije video nijedan stručnjak, pa ću ja u ovom tekstu izneti svoje utiske o njoj.

Ekskluzivni „Kalašnjikov“ 

Unikat „AK Alfa FSB“ zapravo je spoj poslednjih noviteta u oblasti proizvodnje i opremanja oružja. Od klasičnog automata „Kalašnjikov“ u njemu je ostala samo „mehanika“. Sve ostalo je novo.

Ovaj automat nema ničeg zajedničkog sa tipičnim AK-12 ili sa AK-105 kalibra 5,45h39 mm od polimera, osim što je napravljen na njegovoj bazi. „AK Alfa FSB“ ima posebnu modifikaciju za noćne uslove ili za tamne prostorije u urbanoj sredini.

„Ful oprema“ košta oko 4.000 dolara, tj. četiri puta je skuplja od samog AK-105. Doduše, nema sumnje da ni to nije najskuplja varijanta na tržištu. Cijena pojedinih modela američkog M-4, nemačkog H&K i drugih automatskih pušaka može dostići i 10.000 dolara, ali za ruske prilike je dodatnih 4.000 dolara (preko cene automata) veoma krupna suma.

Oružje i svu opremu za njega napravila je ruska kompanija „Zenitco“ od avionskog aluminijuma otpornog na udarce. Da, upravo od avionskog, koji se koristi u avionskoj industriji. Vlasnik automata kaže da se kundakom može razbiti betonski blok.

Sam kundak je podesiv (modifikacija ima oznaku „TT-3“). Može se sklopiti i raširiti, i to prema dužini ruku, a može se i podesiti za pancirni prsluk ili zimsku uniformu. TT-3 ima podesivi „obraz“, kao kod kundaka na snajperskim puškama, da se nasloni lice kada se nišani.

„AK Alfa FSB“ ima specijalno obrađen poklopac sanduka sa Pikatinijevim šinama. Vlasnik kaže da se poklopac pričvrsti za automat kao saliven i idealno drži tačku nišanjenja posle montiranja dopunskih nišana. Treba naglasiti da se na automat mogu staviti svi nišani koji su prisutni na tržištu – kolimatorski, optički, laserski, itd.

Kad smo kod nišana, u opremi ovog automata je već prisutna sva moguća nišanska oprema. To je zapravo i najskuplja stavka. Na prednji rukohvat je zakačen laserski obeleživač cilja „Perst-4“ koji košta preko 2.500 dolara i sadrži laser i lampu za osvetljavanje vidljivog i nevidljivog spektra (bez specijalnih naočara). Jednostavnije rečeno, nišan pravi „crvenu“ tačku na telu neprijatelja, kao u holivudskim filmovima.

Oružje ima i prigušivač. Ne može potpuno da uguši zvuk nadzvučnih metaka 5,45, ali i pored toga višekratno povećava neuočljivost strelca za vreme specijalne operacije.

I što je najvažnije, oružje napravljeno za pripadnika „Alfe“ sačuvalo je najvažniju osobinu automata „Kalašnjikov“, a to je pouzdanost. Ne smetaju mu prljavština i prašina, kiša i lapavica, kao ni variranje temperature od -50 do +50 stepeni.

Nikolaj Litovkin, Russia beyond

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • Strelci za vreme treninga u Međunarodnom centru za pripremu snaga specijalne namene. foto: Sergej Venjavski/TASS/ Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Rusija i Kina samo nastavljaju da se zbližavaju i sarađuju u mnogim pitanjima uprkos pritisku Zapada, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za kinesku „CGTN&ldq


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u poslednja 24 časa registrovan 4.091 novooboleli od koronavirusa, od testiranih 13.596 uzoraka.

Zdrava ironija je najbolje oružje na društvenim mrežama i bolje je ne reagovati na uvrede, rekla je u intervjuu za RIA Novosti Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova.


Glavne zapadne IT kompanije ignorišu rusko zakonodavstvo, a problem je posebno bio izražen prošle godine, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Čini se da je internet

Dva američka bombardera B-52 izvela su prelet u pratnji izraelskih borbenih aviona u demonstraciji sile „presudne u održavanju bezbednosti izraelskog i bliskoistočnog neba“, saopštila je izraelska vojska. Iz


Građani Švajcarske su na referendumu podržali predlog krajnje desnice da se zabrani nošenje nikaba i burki koje nose pojedine muslimanke u toj zemlji.


Ostale novosti iz rubrike »