Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Gerasimov: Rast vojne aktivnosti SAD i NATO ne odigrava se u Atlantskom ili Karipskom basenu, nego na 20-30 kilometara od ruske granice

Gerasimov: Rast vojne aktivnosti SAD i NATO ne odigrava se u Atlantskom ili Karipskom basenu, nego na 20-30 kilometara od ruske granice
26.09.2020. god.


U poslednje vreme se primećuje povećana vojna aktivnost SAD i NATO na 20-30 kilometara od državnih granica Rusije, rekao je načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov na brifingu nakon završetka vojnih vežbi „Kavkaz 2020“.„Rast vojne aktivnosti SAD i NATO ne odigrava se u Atlantskom ili Karipskom basenu, nego na 20-30 kilometara od ruske granice. S tim u vezi, teza o povećanoj agresivnosti Rusije, koju širi NATO, je lažna“, rekao je Gerasimov.

Načelnik Generalštaba je kao primer povećane aktivnosti NATO u blizini ruskih granica naveo letove avione i prisustvo pomorskih snaga NATO u Barencovom, Baltičkom i Crnom moru.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane je namerno premestilo praktični deo vežbi „Kavkaz 2020“ u unutrašnjost zemlje, kako ne bi izazivali tenzije u Evropi.


„Ministarstvo odbrane Rusije takođe se pridržava politike usmerene na smanjenje napetosti u Evropi. S tim u vezi, Oružane snage 2020. godine nisu održavale velike vojne vežbe u blizini granica zemalja-članica NATO, nego su velike praktične akcije vojske u okviru strateških vojnih vežbi 'Kavkaz 2020' namerno premestile u unutrašnjost zemlje“, objasnio je Gerasimov.


Gerasimov je istakao da vežbe nisu bile usmerene protiv drugih zemalja i bile su u skladu sa ruskom vojnom doktrinom, koja je, po njegovim rečima, odbrambenog karaktera.

„Tradicionalno, priprema i realizacija strateških vojnih vežbi su zasnivane na principu maksimalno moguće otvorenosti. Vojni atašei stranih država su bili obavešteni o ciljevima, zadacima, regionima, snagama i sredstvima koje su uključene u vežbe“, istakao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Rusije je usmereno na konstruktivni dijalog sa NATO u cilju osiguravanja međunarodne bezbednosti.

„Ministarstvo odbrane Rusije uvek se držalo kursa usmerenog na izgradnju konstruktivnog dijaloga sa NATO i drugim zemljama u interesu osiguravanja globalne i regionalne bezbednosti“, istakao je Gerasimov.

Istakao je da je ruska strana spremna da razvija vojnu saradnju sa susedima i partnerima, uključujući sprovođenje zajedničkih operativnih borbenih obuka u cilju rešavanja zajedničkih zadataka suprotstavljanja terorističkim pretnjama.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Belousov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov izjavio je da je Rusija u više navrata upozoravala Francusku na opasnost od terorista koji su sa Severnog Kavkaza migrirali u Francusku,...


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srbski narod ostao bez jedne...

Upokojio se mitropolit Amfilohije Radović i sigurno počiva u miru. Otac i majka dali su mu ime Risto misleći na Hrista. T


Klub volontera NIS-a posetio je SOS Dečje Selo „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici gde su zaposleni ove kompanije učestvovali u akciji uređenja prostora  biblioteke i sportskog terena za...


U konfliktu u Nagorno-Karabahu svako ima svoju istinu, nema jednostavnih rešenja, situacija je složena, rekao je predsednik Vladimir Putin.


Ostale novosti iz rubrike »