Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Kompletna odgovornost za moguću eskalaciju situacije u Crnomorskom regionu leži na SAD-u i njihovim NATO saveznicima“

„Kompletna odgovornost za moguću eskalaciju situacije u Crnomorskom regionu leži na SAD-u i njihovim NATO saveznicima“
19.09.2020. god.


Odgovornost za eskalaciju u Crnomorskom regionu uz moguće zaoštravanje situacije ležaće na Americi i NATO-u, izjavio je načelnik glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije, prvi zamenik načelnika Generalštaba Sergej Rudskoj.


„Kompletna odgovornost za moguću eskalaciju situacije u regionu u potpunosti leži na Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim NATO saveznicima“, rekao je Rudskoj.

On je dodao da se „Ministarstvo odbrane Rusije uvek pridržavalo politike usmerene na izgradnju kontruktivnog dijaloga sa NATO-om i drugim zemljama“.

Istovremeno, Rudskoj je rekao da neusmerenost ruskih vojnih vežbi protiv bilo kojih država pokazuje, između ostalog, prebacivanje glavne faze vežbi „Kavkaz-2020“ u unutrašnjost zemlje.

NATO brodovi znatno duže borave u Crnom moru ove godine
Kako je rekao, ratni brodovi NATO-a počeli su da ostaju u Crnom moru za trećinu duže nego prošle godine.

„Broj ulaska borbenih brodova Severnoatlantske alijanse je i dalje visok. Ukupno trajanje njihovog boravka od januara do septembra poraslo je za 33 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Do 40 odsto njih su nosači preciznog oružja velikog dometa“, rekao je on na brifingu u Nacionalnom centru za kontrolu odbrane Rusije.

Kao primer takvog nosača on je naveo američki razarač „Frenklin Ruzvelt“, koji može da nosi do 90 krstarećh raketa „tomahavk“.

„Trenutno se taj razarač i još tri broda država koje nisu crnomorske nalaze u vodama Crnog mora. Zahvaljujući aktivnim akcijama Crnomorske flote raspoređivanje NATO brodova je pravovremeno otkriveno, organizovana je njihova direktna pratnja i praćenje oružjem“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, NATO je povećao intenzitet ne samo pomorskih snaga u Crnom moru, već i strateške avijacije, a takođe i sredstava za vazdušno i pomorsko izviđanje.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Turska može poslati svoje vojnike u Karabah, ako Azerbejdžan to zatraži, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj u intervjuu Si-En-En Turk.


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetiće Srbiju 28. i 29. oktobra, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


NATO nije strana u sukobu u Nagorno-Karabahu i smatra da je od vitalne važnosti poštovanje prekida vatre, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora u Briselu sa...

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se Rusija načelno složila da zamrzne svoj nuklearni arsenal. „Rusij


Izložbu arhivskih fotografija i dokumenata „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945” u Domu Vojske Srbije danas su obišli strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo...


Ostale novosti iz rubrike »