Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Marš miliona“ u Bagdadu kojim se zahteva odlazak američke vojske

RT: „Marš miliona“ u Bagdadu kojim se zahteva odlazak američke vojske
24.01.2020. god.


Veliki protest na koji je pozvao ugledni šitski sveštenik, preplavio je ulice iračkog glavnog grada Bagdada, gde je hiljade ljudi izrazilo protest zbog američke vojne prisutnosti.

U rano jutro u petak, ogromna grupa demonstranata - muškaraca i žena, mladih i starih, počela je da se okuplja na trgu Al Huria u Bagdadu, u blizini glavnog gradskog univerziteta. Antiamerički protest, nazvan "Marš miliona", organizovao je Moktada al Sadr, najviši irački šitski sveštenik.


Neki su nosili bele odore, što je simbolizovalo njihovu spremnost da daju život zbog verskog razloga, dok su drugi držali transparente na kojima je pisalo: „Porodicama američkih vojnika - insistirajte na povlačenju vaših sinova iz naše zemlje ili pripremite njihove mrtvačke sanduke!".


foto: © REUTERS/Thaier al-Sudani

"Odlazite, okupatori!", demonstranti su uzvikivali, dok su drugi uzvikivali: "Da suverenitetu!"


Snage sigurnosti su napravile kordone na glavnim putevima u, a gradska "Zelena zona", gde se nalaze strane ambasade i vladini objekti zabarikadirana je betonskim barijerama.


Još nema izveštaja o demonstrantima koji se kreću ka ambasadi SAD, ali natpisi sa upozorenjemima protiv prelaska barijera postavljeni blizu ambasade.

Protest dolazi nekoliko nedelja nakon što je Irak uzdrmao američki bespilotni napad u blizini aerodroma u Bagdadu, u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iračke šitske milicije, zajedno sa ostalim oficirima.foto: © REUTERS/Alaa al-Marjani

Osim što je napad podstaknuo vojne tenzije i iranski napad u znak odmazde na američke baze u Iraku, ubistvo je izazvalo i ogorčenje Iračana koji 16-godišnje prisustvo američkih trupa u svojoj zemlji vide kao nezakonitu okupaciju.

Zvanični Bagdad je sa svoje strane okrivio Vašington za kršenje njegovog suvereniteta, s tim što su zakonodavci islamske republike doneli neobavezujuću rezoluciju kojom su Vladu pozvali da protera sve strane snage iz zemlje.

Američki mediji navode da je Pentagon planirao povlačenje svojih 5.000 vojnika iz Iraka, ali su ovi izveštaji nakon toga zvanično opovrgnuti.

Izvor: Vostok / RT

 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © twitter.com/alghadeer_tv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Incident s napadom militanata u Siriji uz podršku Turske krši sporazume Ruske Federacije i Turske o razgraničenju opozicije i terorista i rizikuje


Starešine i građanska lica na službi u JNA, koji su očuvali živote poverenih vojnika i sisteme ratne tehnike i druga materijalna sredstva na početku rata u SFRJ devedesetih i...

Rusko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je udare kako bi odvratilo ofanzivu militanata protiv sirijske vojske u Idlibu čija je namera bila da probiju odbrambene linije sirijskih snaga, saopštilo je Ministarstvo...


Video snimak iz Sirije prikazuje kako američki oklopni transporter izgurava ruski vojni džip sa puta, dok su odnosi Moskve i Vašingtona i dalje napeti. Video objavljen na društvenim medijima u...

Nije lako biti srbski Patrijarh, još teže je biti patrijarh posle Patrijarha Pavla. Srbi su Patrijarha Pavla već kanonizovali, pa je nivo očekivanja od prvog čoveka SPC podignut na...Ostale novosti iz rubrike »