Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stoltenberg: U Evropi više nego ikad američkih vojnika i naoružanja

Stoltenberg: U Evropi više nego ikad američkih vojnika i naoružanja
22.01.2020. god.


Vojno prisustvo SAD-a u Evropi je dostiglo rekord od početka veka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj sednici Komiteta Parlamenta EU za spoljne poslove i Podkomiteta za odbranu i bezbednost.

„Sada su američke snage u Evropi veće nego početkom veka. Kroz nedelju dana će početi najveće vojne vežbe ’Zaštitnik 2020‘ (Defender 2020), u kojima će iz SAD učestvovati 20.000 vojnika. Nakon Hladnog rata SAD su smanjivale vojno prisustvo u Evropi. U Evropi je sada više nego ikad američkih vojnika i naoružanja“, rekao je Stoltenberg.


„Paradoks je u tome da, bez obzira na sve naše nesuglasice, mi (evropske države i SAD) radimo zajedno više nego ikad pre“, rekao je Stoltenberg.


On je pozvao evropske parlamentarce da se slože s njim da je EU potreban NATO i učešće SAD "u obuzdavanju Rusije i dijalogu sa njom o kontroli naoružanja“, u borbi protiv terorizma, kao i o traganju za odgovorima na izazove od strane Kine.


Međutim, Stoltenberg nije naveo konkretne podatke o brojnosti američkih snaga u Evropi.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Žalbeno veće potvrdilo je prvobitnu odluku da poslanicima SRS Vjerici Radeti i Petru Jojiću, koji se sumnjiče za davanje mita svedocima, treba da se sudi u Hagu


Povodom praznika, Dana branioca Otadžbine, rusku školu "Valentina Tereškova" u Beogradu je posetio pripadnik Garde Vojske Srbije, kapetan Milovanović i tom prilikom održavši predavanje o istoriji i značaju Garde ...

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni su do 15. marta ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane...


Najnoviji ruski borbeni avioni MiG-35 moći će da slete u automatskom režimu, a odgovarajuća tehnologija je već napravljena, saopšteno je za RIA Novosti u pres službi korporaciji "MiG".

Rusija danas slavi Dan branilaca otadžbine. Nezvanično, u Rusiji se 23. februar obeležava kao dan muškaraca, bez obzira da li su u vojnoj službi ili ne.


Moskva: Cilje vežbi SAD za "odvraćanje ruskog nuklearnog udara" je pokušaj zastrašivanja evropskog stanovništva


Ostale novosti iz rubrike »