Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin upozorio da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče na celu Evropu

Putin upozorio da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče na celu Evropu
11.01.2020. god.


Predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi situacija u Libiji mogla negativno da utiče ne samo na taj region, nego i na celu Evropu.

„Tokom razgovora o međunarodnim i regionalnim temama razmatrali smo, pre svega, situaciju u Libiji, u kojoj, nažalost, i dalje traju borbena dejstva velikih razmera, raste teroristička aktivnost, a ekonomija i socijalna sfera, nažalost, degradiraju“, rekao je Putin nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.Predsednik je istakao da očekuje da će za nekoliko sati, u skladu sa dogovorom koji je pre nekoliko dana postignut sa Turskom, suprotstavljene strane u Libiji obustaviti vatru.

„Važno je okončati oružani sukob Libijske nacionalne armije maršala Halife Haftara i Vlade nacionalnog jedinstva gospodina Fajeza Saradža, uspostaviti primirje, preduzeti mere da se obnovi politički proces sa konačnim ciljem — prevladavanjem raskola unutar zemlje i formiranjem jedinstvenih državnih institucija“, rekao je Putin.

Angela Merkel je naglasila da se Nemačka nada da će napori Rusije i Turske da se reši sukob u Libiji biti uspešni, kao i da Berlin očekuje da će uskoro biti održana konferencija o Libiji.

„Mislim da su turski predsednik Redžep Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin imali produktivan sastanak u Istanbulu. U okviru tog sastanka se radi na prekidu vatre. To bi mogao biti korak u okviru berlinskog procesa, među zemljama koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim zemljama, kako bi se izradio određeni dokument na visokom nivou“, rekla je Merkelova.

Prema njenim rečima, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i njegov specijalni izaslanik odgovaraju za organizaciju berlinskog mirovnog procesa.

„Ne nameravamo da se mešamo u suverenitet Libije i zbog toga će sukobljene strane — gospodin Saradž i gospodin Haftar — takođe biti uključeni u rešavanje tih pitanja“, naglasila je Merkelova.

Ruski predsednik je rekao da Moskva podržava inicijativu da se u Berlinu održi konferencija o Libiji pod okriljem Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da situacija u Libiji podriva bezbednost i stabilnost u regionu, negativno se održavajući i na samu Evropu.

„Imam u vidu nelegalne migracije i krijumčarenje oružja i narkotika“, naveo je ruski predsednik.

Komentarišući informacije o ruskim plaćenicima u Libiji, Putin je istakao da, čak i ako u toj zemlji ima ruskih državljana koji ratuju, oni ne predstavljaju interese Rusije i ne dobijaju novac od nje.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Povodom praznika, Dana branioca Otadžbine, rusku školu "Valentina Tereškova" u Beogradu je posetio pripadnik Garde Vojske Srbije, kapetan Milovanović i tom prilikom održavši predavanje o istoriji i značaju Garde ...


Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni su do 15. marta ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane...

Najnoviji ruski borbeni avioni MiG-35 moći će da slete u automatskom režimu, a odgovarajuća tehnologija je već napravljena, saopšteno je za RIA Novosti u pres službi korporaciji "MiG".


Rusija danas slavi Dan branilaca otadžbine. Nezvanično, u Rusiji se 23. februar obeležava kao dan muškaraca, bez obzira da li su u vojnoj službi ili ne.

Moskva: Cilje vežbi SAD za "odvraćanje ruskog nuklearnog udara" je pokušaj zastrašivanja evropskog stanovništva


Sirijska protivvazduhoplovna odbrana dobila je naređenje da otvori vatru na sve leteće objekte koji uđu u vazdušni prostor zemlje ilegalno, saopštila je komanda Oružanih snaga Sirije.


Ostale novosti iz rubrike »