Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit kijevski Onfurije uputio pismo podrške Srbskoj pravoslavnoj crkvi

Mitropolit kijevski Onfurije uputio pismo podrške Srbskoj pravoslavnoj crkvi
07.01.2020. god.

Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije uputio je Njegovoj Svetosti Patrijarhu srbskom Gospodinu Irineju pismo u kojem je izražena podrška Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi i solidarnost s pravoslavnim vernicima Crne Gore u iskušenjima. U pismu se kaže sledeće:

Njegovoj Svetosti

Gospodinu IRINEJU

Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom,

Patrijarhu srbskom

Vaša Svetosti!

S tugom smo primili vest o tome da je u noći između 26. i 27. decembra 2019. godine Skupština Crne Gore usvojila diskriminacioni zakon „O slobodi veroispovesti ili uverenja i o pravnom položaju verskih zajednica“, koji je zapravo usmeren protiv eparhija Vaše Svete Crkve u Crnoj Gori.

Žalosna je činjenica da je Parlament Crne Gore ignorisao volju ogromne većine verujućeg naroda koji se zalaže protiv ovog zakona. Poznato je da crnogorske vlasti takođe ignorišu kanonsku Crkvu svoje zemlje i podržavaju raskolnike.

Nažalost, slične stvari su se nedavno dešavale i u Ukrajini gde se stav raskolnika koji zapravo čine manjinu u našoj zemlji prikazivan kao glas sveg ukrajinskog verujućeg naroda i gde je ignorisan glas kanonske Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja objedinjuje milione vernika.

Danas sva punoća Ukrajinske Pravoslavne Crkve – episkopi, klir i mirjani, duboko saosećaju s Vašom Svetom Crkvom i pravoslavnim narodom Crne Gore. Jer i naša Crkva je u toku poslednje godine preživela događaje koji su poznati celom pravoslavnom svetu i koji umnogome liče na ono što sad počinje da se dešava u Crnoj Gori. Naši hramovi su zaposedani, vernici su bili pretučeni, uvedeni su diskriminacioni zakoni protiv naše Ukrajinske Pravoslavne Crkve i mnogo toga drugog.

Nesumnjivo je da ono što se danas dešava u crkvnom životu Crne Gore predstavlja posledicu antikanonskih i voluntarističkih postupaka Carigradske patrijaršije u Ukrajini, koje je podržala sada već bivša dominantna politička vlast naše zemlje. Očigledno je da na sličan način i po istom scenariju državna vlast Crne Gore, verovatno pod stranim uticajem, pokušava da deluje u religioznoj oblasti svoje zemlje, mešajući se u crkveni život, podržavajući raskolnike i diskriminišući kanonsku Crkvu.

Vaša Svetosti, želeo bih da Vas uverim u to da u ovom teškom periodu za Vašu Crkvu, naša Ukrajinska Pravoslavna Crkva saoseća, moli se i nalazi se pored Vas i svih vernika koje objedinjuje Vaša Sveta Crkva. Jer, po rečima svetog apostola Pavla: „Ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi; a ako li se jedan ud proslavlja, s njim se raduju svi udovi“ (1 Kor. 12, 26). Iskreno izražavam svoju smernu molitvenu podršku i bratsku solidarnost sa svim jerarsima, klirom i vernicima Crne Gore, posebno s preosvećenim Episkopom dioklijskim Metodijem koji je postradao od delovanja lokalne policije.

Molim se da Svemilostivi Gospod daruje našoj braći i sestrama – pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, mir, spokoj i mogućnost da se neometano mole u svojim hramovima, kao i da urazumi i umiri srca onih koji ustaju protiv Njegove Svete Crkve.

S ljubavlju u Gospodu,

+ ONUFRIJE

Mitropolit kijeski i cele Ukrajine

Poglavar Ukrajinske Pravoslavne Crkve

Sa ruskog Marina Todić, Pravoslavlje


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: pravoslavie.ru/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Povodom praznika, Dana branioca Otadžbine, rusku školu "Valentina Tereškova" u Beogradu je posetio pripadnik Garde Vojske Srbije, kapetan Milovanović i tom prilikom održavši predavanje o istoriji i značaju Garde ...


Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni su do 15. marta ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane...

Najnoviji ruski borbeni avioni MiG-35 moći će da slete u automatskom režimu, a odgovarajuća tehnologija je već napravljena, saopšteno je za RIA Novosti u pres službi korporaciji "MiG".


Rusija danas slavi Dan branilaca otadžbine. Nezvanično, u Rusiji se 23. februar obeležava kao dan muškaraca, bez obzira da li su u vojnoj službi ili ne.

Moskva: Cilje vežbi SAD za "odvraćanje ruskog nuklearnog udara" je pokušaj zastrašivanja evropskog stanovništva


Sirijska protivvazduhoplovna odbrana dobila je naređenje da otvori vatru na sve leteće objekte koji uđu u vazdušni prostor zemlje ilegalno, saopštila je komanda Oružanih snaga Sirije.


Ostale novosti iz rubrike »