booking.com
Početna stranica > Novosti

„Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće bez učešća Velike Britanije i Francuske“

„Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće bez učešća Velike Britanije i Francuske“
07.11.2019. god.


Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće je bez učešća Velike Britanije i Francuske, rekao je Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova, prenose RIA Novosti.

Ranije je stalni američki predstavnik pri Konferenciji o razoružanju, Robert Vud, rekao za RIA Novosti da Sjedinjene Američke Države smatraju da je važno uključiti Kinu u razgovor Moskve i Vašingtona o budućnosti strateškog ofanzivnog oružja.


"Ako Amerikanci žele negde da povežu nekog od naših partnera, neka to urade. Ako uspeju, nikad im nećemo smetati", dodao je Jermakov.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da obavi razgovor sa bilo kojim partnerima na bilo kom mestu.

"Ali apsolutno smo sigurni da neće uspeti da nekog nateraju na silu da se uključi u dijalog o strateškom oružju," dodao je Jermakov.

"Daljnje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja teško je moguće bez učešća Britanije i Francuske," naglasio je diplomata i dodao da Rusija to favorizuje.

"Ako bi Sjedinjene Američki Države odlučile da će takav dijalog biti nezgodan za njih bez Kine, neka rade sa Kinom. Nemoguće je dalje govoriti o smanjenju strateških ofanzivnih oružja bez povezivanja dveju drugih nuklearnih sila NATO bloka", dodao je on.

Ugovor o strateškom ofanzivnom smanjenju oružja, potpisan 2010. godine (START-3), ostaje jedini trenutni ugovor o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američčkih Država.

Sporazum ističe u februaru 2021. godine, a Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Američki predsednik Donald Tramp govorio je o želji da se napravi novi trostrani nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. U Pekingu je ta ideja odbijena.  • Izvor
  • Foto: topwar.ru/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska vojna policija i stručnjaci za deminiranje preuzeli su kontrolu nad aerodromom u severnoj provinciji Alepo, koji su napustile američke snage.


Na aerodromu Kamišli na severu Sirije raspoređeni su PVO sistemi "Pancir S", prenosi ruski vojni TV kanal "Zvezda". Prethodno je nekoliko helikopter

Održan dobrotvorni koncert povodom 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta


Predsednik Bolivije Evo Morales „izleteo je iz svog naroda pohlepe“, izjavio je bivši frontmen Pink Flojda, Rodžer Voters u poruci podrške izgnanom vođi, svrgnutom u državnom udaru i primoranom...

Helikopteri Mi-8 i Mi-35 ruskih vazduhoplovnih snaga izvršili su prelet nad glavnim putevima i naseljima u sirijskoj provinciji Hasakija. Helikopteri takođe obezbeđuju kopnenu patrolu ruske vojne policije i turskih...


Vašington nastoji da razdvoji teritorije na istočnoj obali reke Eufrat i čini sve što je u njegovoj moći da se tamo stvori kvazi država, rekao je ministar spoljnih poslova...


Ostale novosti iz rubrike »