booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Turska će privremeno zaustaviti vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji, primirje će trajati 120 sati

RT: Turska će privremeno zaustaviti vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji, primirje će trajati 120 sati
18.10.2019. god.


Turska je pristala da privremeno zaustavi svoju vojnu operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga, omogućavajući im da se povuku sa granice te zemlje, izjavio je američki potpredsednik Majk Pens tokom posete Ankari.

U Ankari je američka delegacija razgovarala s turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom, poseta dolazi u vreme pojačanih tenzija između dva NATO saveznika.


"Danas su Sjedinjene Američke Države i Turska dogovorile primirje u Siriji", saopštio je Pens tokom zajedničke konferencije za štampu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.


Prekid vatre između turske vojske koju podržavaju pridruženi militanti i kurdskih snaga trebalo bi da traje 120 sati. Ovo vreme je predviđeno za povlačenje kurdskih snaga iz 20-kilometrskog pojasa duž sirijske granice, gde Turska želi da uspostavi "bezbednosnu zonu".

Prema tekstu sporazuma, Ankara je obećala da će vojna operacija, nazvana „Proleće mira“, biti zaustavljena nakon završetka povlačenja kurdskih snaga. U pitanju je "bezbednosna zona", navodi se u tekstu, te da će je "prvenstveno osuguravati turske oružane snage".

Tokom perioda od 120 sati Ankari neće biti uvođene dalje sankcije, pokrenute turskom invazijom. Kada primirje postane "trajno", Vašington će otkazati izvršna ograničenja protiv Turske, objasnio je Pens.

Američki predsednik Donald Tramp sa svoje strane je izjavio da sankcije više nisu potrebne nakon dogovora. Pozdravljajući "zadivljujući" ishod pregovora, Tramp je takođe rekao da je potrebna "čvrsta ljubav" da bi se dogovor postigao.

U međuvremenu, američka i turska strana uspele su da iznesu neke suprotne izveštaje o sastanku. Dok je Pens insistirao na tome da Ankara obeća da neće napasti sirijski pogranični grad Kobani, turski premijer je kasnije rekao da takve obaveze nisu preuzete.
 
Pored toga, sirijsku vojska je već ušla grad, kao i u još nekoliko lokacija blizu granice te zemlje, prenose državni mediji. Proteklog vikenda, Damask je naizgled postigao sporazum s Kurdima i obećao da će zaštititi njihovu teritoriju od „turske agresije“. Stoga, ostaje nejasno hoće li Ankara u stvari nastaviti sa okupacijom predviđene „bezbednosne zone“.

„Mirno proleće“ počelo je prošle srede, ciljajući severoistočne delove Sirije pod kontrolom kurdskih snaga - naime takozvane grupe "Demokratske snage Sirije" (SDF). Dok je SDF nekada bio ključni saveznik SAD-a u borbi protiv "Islamske države", Ankara tu grupu doživljava kao ogranak zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).


Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Murad Sezer / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

NATO se upušta u vrlo opasnu igru širenja operativnih aktivnosti na dve nove sfere - kosmos i sajber prostor, izjavio je ministar spoljnih poslova RusijeSergej Lavrov.


Vojno prisustvo SAD-a u Evropi je dostiglo rekord od početka veka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj sednici Komiteta Parlamenta EU za spoljne poslove i Podkomiteta...

Predsednik Vladimir Putin je odobrio novu vladu nakon ostavke prethodnog kabineta nazivajući je uravnoteženom. Iako je došlo do značajnih rekonstrukcija, ministri odbrane, spoljnih poslova i finansija zadržali su svoje...


  Moskva ne smatra ispravnim da se dovodi u pitanje posvećenost Irana Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.Ostale novosti iz rubrike »