booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Nuklearno odvraćanje spremno: Putin komandovao vežbom nuklearne trijade

RT: Nuklearno odvraćanje spremno: Putin komandovao vežbom nuklearne trijade
17.10.2019. god.


Rusija je testirala sve tri komponente svoje nuklearne trijade, pazeći da će, ako se najgore dogodi i njeno postojanje biti ugroženo, imati puno načina da odgovori na stranu agresiju.

Istovremeni test različitih taktičkih i strateških nuklearnih oružja u ruskom arsenalu usledio tokom velike vojne vežbe pod nazivom „Grom 2019“. U vežbi je učestvovalo oko 12.000 vojnika, stotine raketa i aviona, te oko dvadeset brodova i podmornica.


Strateške podmornice koje su obezbedile Severna i Pacifička flota Rusije ispalile su strateške rakete dugog dometa "Sinjeva" na dva cilja koja su bila smeštena u Arhangelskoj oblasti na severozapadu Rusije i u krajnjeistočnom regionu Kamčatke.

Mornarica je takođe ispalila baraž krstarećih raketa "Kalibar" iz Barencovog i Kaspijskog mora.

Interkontinentalna balistička raketa "Jars" ispaljena je sa kopnenog mobilnog lansera raspoređenog na vojnom poligonu Pleseck. Raketa je prešla oko 6.000 km na istok pre nego što je pogodila predviđeni cilj na Kamčatki.

U međuvremenu, taktički raketni sistemi "Iskander" na jugu i istoku Rusije izveli su svoja gađanja.

U vazduhu su strateški bombarderi dugog dometa Tu-95MS završili svoj deo vežbe, ispalivši nuklearne krstareće rakete na ciljeve u regionu Komi, na severu Rusije i Kamčatke.

Obuka je bila namijenjena ispitivanju sposobnosti ruske vojske da organizuje odgovor na cijelu zemlju na vojnu krizu dovoljno značajnu da zaslužuje upotrebu nuklearnog oružja. Ruska vojna doktrina kaže da se to može dogoditi samo ako je zemlja pod nuklearnim napadom ili ako postoji masovna vojna invazija koja bi mogla na drugi način okončati svoje postojanje.
 
Predsednik Vladimir Putin, u svojstvu glavnog komandanta, nadgledao je vežbu iz Nacionalnog centra za kontrolu odbrane, glavnog štaba ministarstva odbrane.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

NATO se upušta u vrlo opasnu igru širenja operativnih aktivnosti na dve nove sfere - kosmos i sajber prostor, izjavio je ministar spoljnih poslova RusijeSergej Lavrov.


Vojno prisustvo SAD-a u Evropi je dostiglo rekord od početka veka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj sednici Komiteta Parlamenta EU za spoljne poslove i Podkomiteta...

Predsednik Vladimir Putin je odobrio novu vladu nakon ostavke prethodnog kabineta nazivajući je uravnoteženom. Iako je došlo do značajnih rekonstrukcija, ministri odbrane, spoljnih poslova i finansija zadržali su svoje...


  Moskva ne smatra ispravnim da se dovodi u pitanje posvećenost Irana Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.Ostale novosti iz rubrike »