booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Lonod obustavio izvoz oružja Ankari koje bi se "moglo koristiti u vojnim operacijama" protiv Kurda u Siriji

RT: Lonod obustavio izvoz oružja Ankari koje bi se
15.10.2019. god.

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona obustavila je izdavanje dozvola za izvoz oružja u Tursku za bilo koju tehniku koja bi mogla da se koristi u vojnim operacijama protiv kurdskih snaga na severu Sirije.


Suspenzija je usledila nakon što su to učinile Nemačka, Francuska i Finska, koje su saopštile u ponedeljak da obustavljaju prodaju oružja vladi turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana. Turski vojni upad u Siriju ušao je danas u sedmi dan.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab je obraćajući se zastupnicima u Predstavničkom domu u utorak, otkrio da će vlada prestati da izdaje dozvole za izvoz oružja Turskoj, drugoj članici NATO, dok "budu trajala revizija".

"Neće više biti odobravanja izvoznih dozvola za Tursku za stvari koje mogu da se koriste u vojnim operacijama u Siriji dok vodimo tu mišljenje."

Erdogan se obavezao da će nastaviti sa svojim vojnim operacijama, uprkos međunarodnoj osudi.

Turske snage su od utorka ujutro „oslobodile oko hiljadu kvadratnih kilometara od okupacije separatističke terorističke grupe“, rekao je Erdogan na sastanku Turskog saveta u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

Erdogan je mislio na kurdske snage, koje Ankara doživljava kao proširenje PKK-a, militantne i političke organizacije sa sedištem u Turskoj.

Vojna operacija Turske počela je nekoliko dana nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče američke snage koje su bile sa kurdskim snagama - potez koji su njegovi kritičari osudili kao "izdaju" sirijskih Kurda. Tramp je rekao da je takav potez potreban za "okončanje beskonačnog rata".

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na 
Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • Foto: © AFP / Ozan Kose / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.


Bivši premijer Dmitrij Medvedev je u intervjuu za Prvi kanal objasnio zašto je donesena odluka o ostavci vlade. "Prva i najvažnija stvar koju sam rekao kada smo se sreli sa...

Sirijski militanti su mobilisali sve snage u Idlibu i nastavljaju da gađaju civilne objekte, uzdajući se u pomoć Zapada, koji bi još jednom svojim mešanjem pokušao da spreči odlučnu...


Predsednik Putin je u razgovoru sa veteranima Drugog svetskog rata u Sankt Peterburgu izrazio mišljenje da se ne treba vratiti praksi neograničenog mandata šefa države. Jedan od veterana se obratio...

Plivanje za časnim krstom biće organizovano i u mnogim drugim gradovima širom Crne Gore


Kraj političke karijere predsednika Crne Gore Mila Đukanoviča biće kao onaj nekadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, pošto su obojica započeli progon kanonske pravoslavne crkve u svojim zemljama, rekao je...


Ostale novosti iz rubrike »