booking.com
Početna stranica > Novosti

Osam vekova SPC, liturgija u Pećkoj patrijaršiji

Osam vekova SPC, liturgija u Pećkoj patrijaršiji
08.10.2019. god.

 beležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve nastavljeno je danas u Pećkoj patrijaršiji, gde su svečanu arhijerejsku liturgiju ovog jutra služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su osim sa Kosova i iz centralne Srbije, iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio da je osam vekova autokefalnosti veliki i izuzetno značajan događaj, a da „sveta reč Božja nastavlja da se propoveda na svetom kosovsko-metohijskom prostoru”.

On je podsetio da su hrišćane i hrišćansku crkvu progonili i da je i svuda u svetu progone, a posebno na Kosovu i Metohiji i poručio: „Nije snaga u onima koliko ih ima na ovim prostorima, nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svedoci istine i koji svojim svedočanstvom prosvećuju i one koji žive zajedno sa njima”.

Jer, kako je rekao, „koliko je spasonosna ova svetinja za nas ove sabrane i pripadnike ovde u toliko je značajnija ova svetinja za ove druge, za našu braću Albance”.

Kako je saopšteno, patrijarh Irinej nije prisustvovao liturgiji u Pećkoj patrijaršiji zbog bolesti.

Centralna proslava jubileja SPC počela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika, a večeras je u u Sava centru svečana akademija na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti odlikovan ordenom Svetog Save, prenosi Tanjug.

Politika  • Izvor
  • Foto: Tanjug/ TV Hram/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Generalna proba prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“, održana j


Rusija smatra specijalnu operaciju policije samoproglašene republike Kosovo u severnom delu naseljenom Srbima, nastavkom neprikrivene linije pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu, koja u potpunosti narušava stabilnosti u regionu Balkana,...


Turska je pristala da privremeno zaustavi svoju vojnu operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga, omogućavajući im da se povuku sa granice te zemlje, izjavio je američki potpredsednik Majk...

Da bi zaštitilie živote, meksičke vlasti bile su primorane da puste sina ozloglašenog narkobosa Hoakina El Čapa Gusmana nakon što su teško naoružani napadači narko kartela izveli napad na...


Rusija je testirala sve tri komponente svoje nuklearne trijade, pazeći da će, ako se najgore dogodi i njeno postojanje biti ugroženo, imati puno načina da odgovori na stranu agresiju. Istovremeni...


Ostale novosti iz rubrike »