booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Turske snage se gomilaju na sirijskoj granici nakon što je Erdogan najavio vojnu operaciju

RT: Turske snage se gomilaju na sirijskoj granici nakon što je Erdogan najavio vojnu operaciju
06.10.2019. god.


Turska raspoređuje dodatne snage na sirijskoj granici nakon najave predsednika Erdogana o predstojećoj vojnoj operaciji protiv kurdskih snaga koje podržavaju SAD, a video snimci su objavljeni na društvenim mrežama i na nacionalnoj TV emisiji.

Zabeležene vojne kolone potvrđuju tvrdnju turskog predsednika da su završene pripreme za uspostavljanje takozvane "bezbednosne zone" na sirijskom tlu duž turske granice i da bi operacija mogla biti pokrenuta "danas ili sutra".

Dodatna oklopna vozila i snage su poslani u pogranični grad Akčakalu, preko puta Tal Abiada u Siriji, potvrđuje državna televizija TRT.

U više video snimaka koji se objaveni na Tviteru vidi se na desetine vojnih vozila i autobusa, koji su se, navodno, puni vojnog osoblja, u konvojima kretali ka granici.

Prema nekim izveštajima, helikopteri su takođe sve aktivniji u vazdušnom prostoru pograničnog područja.

Prema nekim izveštajima, helikopteri su takođe sve aktivniji u vazdušnom prostoru pograničnog područja.

Ankara i Vašington dogovorili su se ranije u avgustu da stvore „koridor mira“ kako bi se olakšao povratak raseljenih Sirijaca u severnu Siriju, sve dok Turska nije shvatila da su zajedničke „kopnene i vazdušne patrole sa SAD-om bajka“, rekao je Erdogan. On je čak otvoreno sugerisao da Vašington stvara bezbednosnu zona "ne za Tursku, već za terorističku grupu".

Ni SAD ni Turska nisu se potrudile da se konsultuju s Damaskom, koji je sve njihove zajedničke i jednostrane poduhvate osudio kao grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na 
Situacija u Siriji - iz minuta u minut  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Umit Bektas / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

NATO planira da poveća vojni kontingent u Iraku tako što će prebaciti u ovu državu snage koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, na čijem su čelu SAD. Alijansa će time...


Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da neće biti milosti prema teroristima u Idlibu. „Militanti iz oružanih grupa moraju prestati da kontaktiraju sa teroristima, dok teroristi treba da se...

Teroristi i predstavnici Belih šlemova pripremaju provokaciju sa primenom otrovnih supstanci u Siriji, saopštio je načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana general-major Jurij Borenkov.


Inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina o održavanju samita lidera država-stalnih članica Saveta Bezbednosti UN za sada su podržale samo Kina i Francuska, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. ...


Oko dve hiljade učenika iz četiri škole Srbije dobilo je slatke paketiće od kompanije „RŽD Internešnl“ za Savindan 27. januara. Pored toga, u čast školske slave, za saobraćajnu školu...


Ostale novosti iz rubrike »