booking.com
Početna stranica > Novosti

U slučaju nuklearnog napada rukovodstvo Rusije će imati nekoliko desetina minuta da odluči o kontranapadu“

U slučaju nuklearnog napada rukovodstvo Rusije će imati nekoliko desetina minuta da odluči o kontranapadu“
05.10.2019. god.

Ako se aktivira sistem upozoravanja na raketni napad, rukovodstvo Rusije će imati nekoliko desetina minuta da odluči o nuklearnom kontranapadu, izjavio za radio "Eho Moskve" Anatolij Nestečuk, komandant štaba 15. armije vazduhoplovnih snaga.


"Vreme leta može biti različito u zavisnosti od smera odakle leti i kako leti. Ovo vreme zahteva veoma ozbiljnu, veoma jaku snagu volje za brzo donošenje odluke. Ali generalno, vremena je dovoljno. Ne minute, ne deset minuta, nego više desetina minuta tako da kažem", rekao je Nestečuk, prenose RIA Novosti.


On je takođe napomenuo da su Vazdušno-kosmičke snage predložile da se nastavi izgradnja radarskih stanica sistema za upozoravanje na rakete u novom državnom programu naoružanja nakon 2025. godine.


"Za nas je veoma važno da dobijemo informacije o neprijatelju u drugim strateškim vazduhoplovnim pravcima. Ta mesta poznajemo i vrlo smo aktivni u tome da kasnije u državnom programu naoružanja, kolege u Ministarstvu odbrane to sprovedu u konkretnoj odluci", dodao komandant štaba .


Prema njegovim rečima, u okviru trenutnog državnog programa planira se 2021. godine izgradnja radarske stanice u Vorkuti, 2022. godine u Olenegorsku, a 2024. godine u Sevastopolju.

Ruske vlasti su više puta naglasile da nuklearno oružje smatraju samo sredstvom zaštite. Moskva bi teoretski mogla da izvede nuklearni udar samo kao odgovor. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, takva se odluka može doneti ako sistemi ua upozoravanje na raketne napade, ne samo zabeleže lansiranje raketa, već i odrede tačnu prognozu putanje leta i vreme pada bojevih glava na rusku teritoriju.

Predsednik je ove nedelje primetio da se bezbednosna situacija u svetu pogoršala nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o likvidaciji o raketa srednjeg i kratkog dometa. Istovremeno, izrazio je uverenje da dok Sjedinjene Američke Države ne donesu konačnu odluku o raspoređivanju raketa u Aziji, postoji prilika za rešenje situacije.
 


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Ulьяna Solovьeva/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

NATO se upušta u vrlo opasnu igru širenja operativnih aktivnosti na dve nove sfere - kosmos i sajber prostor, izjavio je ministar spoljnih poslova RusijeSergej Lavrov.


Vojno prisustvo SAD-a u Evropi je dostiglo rekord od početka veka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj sednici Komiteta Parlamenta EU za spoljne poslove i Podkomiteta...

Predsednik Vladimir Putin je odobrio novu vladu nakon ostavke prethodnog kabineta nazivajući je uravnoteženom. Iako je došlo do značajnih rekonstrukcija, ministri odbrane, spoljnih poslova i finansija zadržali su svoje...


  Moskva ne smatra ispravnim da se dovodi u pitanje posvećenost Irana Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.Ostale novosti iz rubrike »