booking.com
Početna stranica > Novosti

Moskva predložila da se sednice UN-a održavaju izvan SAD-a

Moskva predložila da se sednice UN-a održavaju izvan SAD-a
04.10.2019. god.


Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski predložio je da se održavanje sednice Prvog komiteta Generalne skupštine koji se bavi razoružanjem i međunarodnom bezbednošću premesti iz Njujorka u Beč ili Ženevu.

Govoreći na sastanku komiteta po pitanju procedure, podsetio je da određeni broj ruskih predstavnika nije dobio američku vizu.


"Želeo bih još jednom da podsetim da su, prema odredbama Sporazuma o sedištu Ujedinjenih nacija iz 1947. godine, Sjedinjene Američke Države dužne da omoguće nesmetan pristup sedištu UN-a svim zvaničnim predstavnicima država članica i izdaju im vize, citiram,`besplatno i što je moguće brže`.", prenose RIA Novosti.

U vezi sa trenutnom situacijom, on je pozvao da se razmotri održavanje sednica 2020. godine izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Poljanski je takođe predložio da se rad Prvog komiteta organizuje u obliku neformalnih konsultacija sve dok se ne reši pitanje izdavanja američkih viza ruskim delegatima.

Prema njegovim rečima, pravo i privilegija da bude domaćin sedišta UN-a data je Sjedinjenim Američkim Državama u zamenu za te garancije. Naglasio je da Vašington nema razloga da jednostrano blokira učešće predstavnika država članica UN-a u događajima koji se održavaju pod njegovim pokroviteljstvom.

Situacija s vizama
 
Krajem septembra jedan broj članova ruske delegacije nije dobio američke vize za učešće na 74. zasedanju Generalne skupštine UN-a. U Vašingtonu je ovo objašnjeno „tehničkim razlozima“.
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je to sramotom. Ministar je podsetio da je 2018. godine Moskva izašla u susret Vašingtonu i na zahtev američkih kolega uvrstila delegaciju senatora Rona Džonsona koja se nalazi na listi sankcija za dolazak u Moskvu. Američki političari obećali su da će odgovoriti recipročno, ali, kako je Lavrov napomenuo, Vašington je ove godine saopštio da je izdavanje viza bilo kome ko je na listi sankcija "kategorički nemoguće".

Kremlj je takođe kritikovao odluku SAD-a. Portparol predsednika Dmitrij Peskov rekao je da situacija zahteva oštar odgovor Rusije i UN-a.  • Izvor
  • Foto: peacekeeping.un.org/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.


Bivši premijer Dmitrij Medvedev je u intervjuu za Prvi kanal objasnio zašto je donesena odluka o ostavci vlade. "Prva i najvažnija stvar koju sam rekao kada smo se sreli sa...

Sirijski militanti su mobilisali sve snage u Idlibu i nastavljaju da gađaju civilne objekte, uzdajući se u pomoć Zapada, koji bi još jednom svojim mešanjem pokušao da spreči odlučnu...


Predsednik Putin je u razgovoru sa veteranima Drugog svetskog rata u Sankt Peterburgu izrazio mišljenje da se ne treba vratiti praksi neograničenog mandata šefa države. Jedan od veterana se obratio...

Plivanje za časnim krstom biće organizovano i u mnogim drugim gradovima širom Crne Gore


Kraj političke karijere predsednika Crne Gore Mila Đukanoviča biće kao onaj nekadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, pošto su obojica započeli progon kanonske pravoslavne crkve u svojim zemljama, rekao je...


Ostale novosti iz rubrike »