booking.com
Početna stranica > Novosti

Vojna parada povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine

Vojna parada povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine
01.10.2019. god.

 Kina je na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine pokazala novu supersoničnu stratešku krstareću raketu DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100.

 
U medijima se ranije pojavila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti.
 
 
​U Pekingu je održana najveća vojna parada u njihovoj istoriji u kojoj je učestvovalo gotovo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.
 
 
Vojna parada na Trgu Tjenanmen u Pekingu trajala je 80 minuta i na njoj je prikazana kineska vojna tehnika razvijena u poslednjih 70 godina.  
 
Kineski predsednik Si Đinping održao je govor u kome je naglasio da će Kina ostati na svom putu mirnog razvoja, ističući da će vojska štititi suverenitet i bezbednost zemlje.
 
 
On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.
 
"Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju", rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.
 
Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".
 
 
​Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.
 
Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.
 
On je dodao da zemlja mora da održi trajni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makau, kao i da promoviše mirni razvoj odnosa sa samoupravnim Tajvanom.


  • Izvor
  • foto: © Ruptly/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.


Bivši premijer Dmitrij Medvedev je u intervjuu za Prvi kanal objasnio zašto je donesena odluka o ostavci vlade. "Prva i najvažnija stvar koju sam rekao kada smo se sreli sa...

Sirijski militanti su mobilisali sve snage u Idlibu i nastavljaju da gađaju civilne objekte, uzdajući se u pomoć Zapada, koji bi još jednom svojim mešanjem pokušao da spreči odlučnu...


Predsednik Putin je u razgovoru sa veteranima Drugog svetskog rata u Sankt Peterburgu izrazio mišljenje da se ne treba vratiti praksi neograničenog mandata šefa države. Jedan od veterana se obratio...

Plivanje za časnim krstom biće organizovano i u mnogim drugim gradovima širom Crne Gore


Kraj političke karijere predsednika Crne Gore Mila Đukanoviča biće kao onaj nekadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, pošto su obojica započeli progon kanonske pravoslavne crkve u svojim zemljama, rekao je...


Ostale novosti iz rubrike »