Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD šalju dodatne snage i PVO sisteme da „zaštite“ Saudijsku Arabiju i Emirate - Pentagon

RT: SAD šalju dodatne snage i PVO sisteme da „zaštite“ Saudijsku Arabiju i Emirate - Pentagon
21.09.2019. god.


Dodatne američke snage i sistemi PVO su upućeni prema Persijskom zalivu da bi "pojačalo odbranu" Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je Pentagon nakon napada bespilotnim letelicama na saudijske naftne objekte.

Govoreći u Pentagonu, američki ministar odbrane Mark Esper okrivio je Teheran za napad koji se dogodio 14. septembra, nazvavši to "dramatičnom eskalacijom iranske agresije" u regionu. Kao odgovor na zahteve Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za pomoć, Esper je rekao da će SAD ubrzati isporuku oružja i poslati u zaliv još vojnika i opreme, pre svega tehnile "vazdušne i raketne odbrane".

Prema Esperu, raspoređivanje ima tri cilja: "pomoć jačanju odbrambenih snaga Saudijske Arabije i UAE, obezbeđivanju slobodnog protoka trgovine u Persijskom zalivu i zaštita i odbrana međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", a kojem Iran navodno prkosi.

„To je tek prvi korak koji preduzimamo kako bismo odgovorili na te napade“, rekao je on.


Tačni detalji razmeštanja se još uvek razrađuju, rekao je general Džozef Danford, komandant američke vojske, dodajući da bi to mogao da opiše samo kao „ne hiljade“.

Najnoviji kontigent snaga i raketne tehnike zadnji je u nizu stalnog nagomilavanja tehnike koje Pentagon mesecima šalje u region, paralelno sa kampanjom „maksimalnog pritiska“ sankcija protiv Irana. Teheran je više puta naveo da će svaki napad na Iran biti suočen s nesrazmernim i pogubnim odgovorom i protiv američkih sredstava i imovine i saveznika poput Saudijske Arabije i UAE.

Teheran je odbacio optužbe za umešanost u napad 14. septembra, čiju su odgovornost preuzeli Huti pobunjenici u Jemenu. Anonimni američki zvaničnici optužili su Iran za napad sa njegove teritorije, ali ni Esper ni Danford nisu želeli da komentarišu ovu tvrdnju.
 
Esper je ustvrdio da je oružje korišćeno u napadu „proizvedeno u Iranu i nije lansirano iz Jemena“, ali nije rekao više, osim što je napomenuo da je Saudijska Arabija „još uvek podložna napadu“.

Napad na naftna postrojenja i naftno polje "Kurais" privremeno je osakatilo proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji, ali nije dovelo do ljudskih žrtava, a saudijski zvaničnici su naveli da će proizvodnja doći u normalu do kraja septembra.
 
Odakle gof da su bespilotne letelice i rakete došle, napad je bio velika sramota za Saudijcie, kao i SAD, koje su Kraljevini snabdeli većinom njihovih PVO sistema. Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji se upravo vratio iz Saudijske Arabije, pokušao je da odbaci to pitanje rekavši da „neka od najboljih oružja na svetu nekada ne srede stvar“.

Ruska vojska primila je na znanje nedostatak performansi od strane "Patriota" i drugih PVO sistema, a predsednik Vladimir Putin čak se našalio da bi Saudijci trebalo da razmotre kupovinu ruskih raketa, kao što to rade Iran i Turska.

U petak su Huthi najavili da će obustaviti napade na Saudijsku Arabiju ako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zaustavi svoje operacije u Jemenu. Rijad zvanično nije odgovorio na ponudu.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Foto: © Raytheon / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Moskva se protivi vojnom rešenju u Nagorno-Karabahu i poziva sve spoljne igrače da se uzdrže od razvijanja vojnog scenarija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Jerevan je optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu. „Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prek


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da bi raspoređivanje ruskih mirotvoraca u Karabahu mogao biti izlaz iz nastale situacije.


Ostale novosti iz rubrike »