Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu
20.09.2019. god.


Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale srpske i grčke vojnike u Prvom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Živković položila je danas venac kod Spomenika srbskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, u okviru kompleksa grčkog vojničkog groblja iz perioda Velikog rata u Pirotu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov, koji je predvodio ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, predstavnici ambasada Republike Grčke i Republike Kipar, Opštine Pirot, vojni izaslanici drugih država i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Jedino grčko vojničko groblje u Srbiji iz vremena Prvog svetskog rata nalazi se na brdu Metljavica kod Pirota. Na groblju je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su stradali krajem 1918. i početkom 1919. godine. Njihove posmrtne ostatke je 1923. godine sakupila u grobnice srbska snaha Katarina Levandis. Najveći broj stradalih Grka koji su sahranjeni na Metljavici su iz Patrasa na Peloponezu.

U neposrednoj blizini groblja nalazi se spomenik posvećen 7.610 piroćanaca koji su takođe stradali u Velikom ratu. 


  • Izvor
  • Foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Moskva se protivi vojnom rešenju u Nagorno-Karabahu i poziva sve spoljne igrače da se uzdrže od razvijanja vojnog scenarija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Jerevan je optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu. „Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prek


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da bi raspoređivanje ruskih mirotvoraca u Karabahu mogao biti izlaz iz nastale situacije.


Ostale novosti iz rubrike »