Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Uzajamno oslobađanje lica zatvorenih u Rusiji i Ukrajini pozitivan signal

Moskva: Uzajamno oslobađanje lica zatvorenih u Rusiji i Ukrajini pozitivan signal
08.09.2019. god.


Uzajamno oslobađanje zatvorenika iz Rusije i Ukrajine omogućeno je zahvaljujući ispunjenju sporazuma koji su postigli lideri dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 
„Ovo je omogućeno zahvaljujući realizaciji sporazuma koji su postigli lično predsednici Rusije i Ukrajine. Za razliku od svojih prethodnika, nova administracija Vladimira Zelenskog pokazala je zdrav pristup i spremnost na kompromise“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
 
Moskva očekuje da će, nakon međusobnog oslobađanja zatvorenika, biti preduzeti drugi koraci ka normalizaciji odnosa i primeni Minskih sporazuma, dodaje se u saopštenju.
 
„Smatramo da je dogovoreno uzajamno oslobađanje lica zatvorenih u Rusiji i Ukrajini pozitivan signal koji treba da prate drugi važni koraci za izvlačenje trenutne situacije u rusko-ukrajinskim odnosima iz ćorsokaka i realizaciju Minskih sporazuma“, ističe se u saopštenju.
 
Ministarstvo je izrazilo nadu da će ovaj korak stvoriti pozitivnu atmosferu za suštinski rad u okviru minske kontakt-grupe i „normandijskog formata“.  
 
„Rusija, kao jedan od garanta Minskog sporazuma, potvrđuje spremnost da nastavi da promoviše sve konstruktivne akcije usmerene na postizanje sporazuma između strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu“.
 
Pri tome se ističe da ključnu ulogu u normalizaciji situacije u Ukrajini treba da imaju nove ukrajinske vlasti, za šta je potrebna politička volja.
 
Ministarstvo dodaje da „ljudski životi treba da ostaju apsolutna vrednost, a ne predmet političkih igara“.
 
„Očigledno je da u prošlosti treba da ostane navika da se Rusija krivi za sve probleme Ukrajine. Stalna antiruska retorika neće približiti zemlju rešenju stvarnih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema“, dodaje se u saopštenju.  
 


  • Izvor
  • foto: © MID RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Moskva se protivi vojnom rešenju u Nagorno-Karabahu i poziva sve spoljne igrače da se uzdrže od razvijanja vojnog scenarija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Jerevan je optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu. „Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prek


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da bi raspoređivanje ruskih mirotvoraca u Karabahu mogao biti izlaz iz nastale situacije.


Ostale novosti iz rubrike »