Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Da, možete ga kupiti“: Putin pokazao Erdoganu ruski borbeni avion pete generacije Su-57

RT: „Da, možete ga kupiti“: Putin pokazao Erdoganu ruski borbeni avion pete generacije Su-57
27.08.2019. god.


Budući dogovor o ruskom borbenom avionu Su-57 naizgled je doneo turski predsednik Redžep Taip Erdogan, nakon što ga je njegov domaćin, predsednik Vladimir Putin, impresionirao mlaznjakom pete generacije na avio-sajmu MAKS 2019.

Dvojica predsednika pregledali su Su-57 i zavirili u njegovu kabinu nakon što su prisustvovali otvaranju vazduhoplovnig šoua pored Moskve. Dok se na sajmu prvi put prikazuje izvozna varijanta aviona pete generacije, domaći model već je ušao u serijsku proizvodnju početkom ove godine.


Erdogan se pitao da li je avion već spoljsoban da leti, što je potvrdio ruski predsednik. Turski lider je tada pitao da li je moguće da ga kupi. Putin je odgovorio potvrdno, a potom su se nasmejali.

Iako se diskusija pokazala kao vedra šala, Turska u stvari traži novog dobavljača aviona kako bi ojačala svoju staru flotu vazduhoplovnih snaga. Vašington je isključio Ankaru iz programa aviona F-35 ranije ove godine, kao odgovor na to što je Moskva isporučila Ankari PVO sisteme S-400. SAD su navele da bi samo prisustvo PVO sistema S-400 moglo ugroziti njihove avione pete generacije.

Ankara je u više navrata izjavljivala da će moderne letjelice morati potražiti negdje drugdje ako mu budu zabranjene kupovine F-35. Moskva je saopštila da je spremna razgovarati o potencijalnom sporazumu Su-57 sa Ankarom ako pokaže interesovanje. Nakon što su prisustvovali vazdušnom shovu, dvojica lidera održali su zajedničku konferenciju za štampu, na kojoj je Erdogan potvrdio da Turska želi da nastavi vojnu saradnju sa Rusijom, što on rekao bi da uključuje ratne avione.

Izvor:
 
Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Jačanje američkog vojnog prisustva u SAD vodi ka degradaciji u sferi bezbednosti na kontinentu, saopštio je senator Konstantin Kosačov. „Rasporediti svoje snage što bliže


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama &bdqu

Odgovarajući na mnogobrojne izazove, vojno zdravstvo pokazalo je svoju vrednost od prvog dana čvrsto stojeći u prvim redovima tokom borbe protiv pandemije Kovid-19, potvrđujući svojom profesionalnošću u teškim vremenima...


Ruska i turska vojska izvele su zajedničku patrolu dužine 50 kilometara u sirijskoj provinciji Hasaka, u skladu sa memorandumom predsednika dveju država usvojenom u oktobru prošle godine, saopštio je...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa potvrđeno 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na osnovu 6.251 testiranog uzorka.


Ostale novosti iz rubrike »