booking.com
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Moskva sa UN-om radi na formiranju Ustavnog komiteta Sirije

Lavrov: Moskva sa UN-om radi na formiranju Ustavnog komiteta Sirije
25.06.2019. god.


Moskva radi sa Ujedinjenim nacijama kako bi se u najskorije vreme završilo formiranje Ustavnog komiteta Sirije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.


„Sada zajedno sa partnerima radimo i sa vladom i opozicijom (Sirije), sa našim kolegama u UN kako bismo u bliskoj budućnosti završili formiranje ustavnog odbora“, rekao je Lavrov na brifingu u Moskvi.

O regulisanju situacije u Siriji raspravlja se na Astanskoj i Ženevskoj platformi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga održan 30. januara 2018. godine u Sočiju bio je prvi pokušaj okupljanja širokog kruga učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o osnivanju ustavnog odbora koji će raditi u Ženevi i čiji je glavni zadatak priprema ustavne reforme.

Govoreći o situaciji u Persijskom zalivu, Lavrov je rekao da se ona može rešiti samo kroz dijalog.

„Mi i Egipat imamo slične pristupe za obezbeđivanje mira i bezbednosti u regionu Persijskog zaliva kroz dijalog i usaglašavanje mera transparentnosti i izgradnju poverenja. S tim u vezi skrenuli smo pažnju na poznatu rusku inicijativu o formiranju arhitekture kolektivne bezbednosti u regionu Persijskog zaliva“, rekao je Lavrov na brifingu nakon pregovora sa predstavnicima Egipta u formatu „2+2“.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ubrzo nakon ulaska u Persijski zaliv, američki ratni brod oborio je iransku bespilotnu letelicu koja se približila na manje od kilometar, izjavio je američki predsednik Donald Tramp. Amfibi


Revolucionarna garda Irana zaplenila je "strani brod", saopštivši da je "krijumčario" milion litara goriva, navodi se u saopštenju. Zaplena dolazi usred sukoba Teherana sa Londonom zbog ranije zaplenjenog tankera. ...


Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja srbskog generala Ratka Mladića, jer nema potvrde nezavnisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru, izjavio je u Njujorku zamenik stalnog...Ostale novosti iz rubrike »