booking.com
Početna stranica > Novosti

Đukanović: Nervoza krugova iz SPC-a i Srbije je zbog pokušaja prikrivanja zločina prema Crnoj Gori

Đukanović: Nervoza krugova iz SPC-a i Srbije je zbog pokušaja prikrivanja zločina prema Crnoj Gori
19.06.2019. god.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost "Crnogorske pravoslavne crkve".

On je, u intervjuu za televiziju N1, kazao da bi ga "iznenadilo da se u Carigradskoj patrijaršiji razmišlja drugačije".

"Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. podsjećam Vas, ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve. 2006. godine su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koje sam Vam pomenuo, dakle organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države", rekao je Đukanović.


On tvrdi da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodele "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi". kako je rekao, reč je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji".

On navodi da ne doživljava kao pretnje izjave Nikole Selakovića i Ivice Dačića da Crna Gora kreće u otimanje manastira SPC u Crnoj Gori.

"Ni slučajno, dakle, nema tu ničega što bi mene moglo tu uplašiti, utoliko prije što sam ubijeđen da zaista radim dobru stvar, da radim odgovoran posao za državu Crnu Goru i da pokrećem rješavanje određenih političkih pitanja zasnovano na neprikosnovenim činjenicama. Dakle, pitanje na koje ste podsjetili, dakle kao stav generalnog sekretara Predsjednika Srbije gospodina Selakovića, mogu slobodno kazati, čist je anahronizam i ne zaslužuje zaista nikakav ozbiljniji politički komentar, a ako i traži komentar, to bi morao biti komentar Predsjednika Srbije, na Predsjednika Crne Gore. Kada je u pitanju stav ministra inostranih poslova Srbije gospodina Dačića, riječ je o apsolutnoj zamjeni teza. Dakle, niko, pa ni Vlada Crne Gore kao predlagač Zakona o slobodivjeroispovijesti ne planira da oduzme nečiju tuđu imovinu. Dakle, riječ je o pokušaju da država Crna Gora dobije jedan nov, savremen zakon, u odnosu na onaj iz 1976", rekao je Đukanović.

On je naveo kako je "razlog nervoze krugova iz SPC i Srbije, što se želi sačuvati ono što je oteto od države Crne Gore".

"Zbog toga sam Vam kazao, riječ je o groznoj i gruboj manipulaciji, gđe se podizanjem ovakve prašine pokušava prikriti zločin koji je u međuvremenu učinjen prema državi Crnoj Gori, otimanjem njene vrijedne imovine", navodi Đukanović.

"Dakle, Srbska pravoslavna crkva je manje vjerska, a više politička organizacija, ona se više bavi političkim pitanjima, nego vjerskim pitanjima. Mitropolit Amfilohije je neko ko ima svoj rejting unutar Srpske pravoslavne crkve, pa rekao bih slobodno i u pravoslavnom svijetu uopšte. On je dosta tokom svog perioda doprinio snaženju uloge crkve. Međutim u duhu ovog što sam kazao, dakle u duhu đelovanja, matičnog đelovanja Srpske pravoslavne crkve kao političke organizacije, oni su, uključujući mitropolita Amfilohija, mnogo više bili na političkim, nego na vjerskim pitanjima", rekao je Đukanović.
 


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija smatra specijalnu operaciju policije samoproglašene republike Kosovo u severnom delu naseljenom Srbima, nastavkom neprikrivene linije pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu, koja u potpunosti narušava stabilnosti u regionu Balkana,...


Turska je pristala da privremeno zaustavi svoju vojnu operaciju na severu Sirije protiv kurdskih snaga, omogućavajući im da se povuku sa granice te zemlje, izjavio je američki potpredsednik Majk...


Da bi zaštitilie živote, meksičke vlasti bile su primorane da puste sina ozloglašenog narkobosa Hoakina El Čapa Gusmana nakon što su teško naoružani napadači narko kartela izveli napad na...

Rusija je testirala sve tri komponente svoje nuklearne trijade, pazeći da će, ako se najgore dogodi i njeno postojanje biti ugroženo, imati puno načina da odgovori na stranu agresiju. Istovremeni...


Šta je voda? Gde je ima? Zašto je voda važna? Ovo su samo neka od pitanja koja su mališani iz predškolske ustanove „Petar Pan“ iz Novog Sada postavili zaposlenima...


Ostale novosti iz rubrike »