booking.com
Početna stranica > Novosti

Putin: Borba protiv terorizma glavni prioritet ŠOS-a

Putin: Borba protiv terorizma glavni prioritet ŠOS-a
14.06.2019. god.


Jedan od glavnih prioriteta ŠOS-a (Šangajska organizacija za saradnju) ostaje borba protiv terorizma. Potrebno je blokirati finansijsku podršku terorista od prihoda trgovine drogom, izjavio je ruski Vladimir Putin na sastanku Saveta šefova država članica ŠOSA, koji se održava u Biškeku.

"Nalazim da je jedan od glavnih prioriteta organizacije i dalje borba protiv terorizma i ekstremizma. Smatram važnim da se poveća saradnja u okviru regionalne antiterorističke strukture ŠOS-a, da se blokira finansijska podrška teroristima na račun prihoda od trgovine drogom, te da se spreči da dobiju pristup hemijskom, biološkom i drugim vrstama oružja za masovno uništenje ", rekao je Putin.

On je naglasio da je Rusija "usko sarađivala sa zemljama u zaustavljanju propagande ideja terorizma i ekstremizma na internetu i korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe". Predsednik je napomenuo da je za usvajanje principa saradnje u ovoj oblasti prepoznat koncept saradnje koji se danas odobrava.

Glavni završni dokument samita biće Biškeška deklaracija. Ona će odražavati dogovorene pristupe daljem razvoju aktivnosti ŠOS-a. Posebna pažnja biće posvećena potvrđivanju stavova država članica o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.


ŠOS se sastoji od osam zemalja članica (Indija, Kazahstan, Kirgistan, Kina, Pakistan, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan). Četiri države imaju status posmatrača (Mongolija, Iran, Avganistan i Belorusija), a šest zemalja su partneri u dijalogu (Šri Lanka, Turska, Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža i Nepal).


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / POOL/ Konstantin Zavražin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ubrzo nakon ulaska u Persijski zaliv, američki ratni brod oborio je iransku bespilotnu letelicu koja se približila na manje od kilometar, izjavio je američki predsednik Donald Tramp. Amfibi


Revolucionarna garda Irana zaplenila je "strani brod", saopštivši da je "krijumčario" milion litara goriva, navodi se u saopštenju. Zaplena dolazi usred sukoba Teherana sa Londonom zbog ranije zaplenjenog tankera. ...


Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja srbskog generala Ratka Mladića, jer nema potvrde nezavnisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru, izjavio je u Njujorku zamenik stalnog...Ostale novosti iz rubrike »