booking.com
Početna stranica > Novosti

Dan Rusije – praznik mira i slobode

Dan Rusije – praznik mira i slobode
12.06.2019. god.


Ruska Federacija obeležava svoj dan — prvi veliki državni praznik moderne Rusije. 

Pre 28 godina, tačnije 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a kroz tačno godinu dana, 12. juna 1991. održani su direktni izbori za predsednika zemlje, prvi u istoriji Rusije. Svoj zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. godine i slavi se u celoj zemlji.
 
Može se reći da je ovo prvi veliki državni praznik moderne ruske istorije. Svečanosti, praznične šetnje i veliki vatrometi doprineli su da se u Rusiji poveća svest građana o značaju tog dana, koji je, pre svega, praznik građanskog mira, dogovora i slobode.
 
Danas je održana i svečana ceremonija uručivanja državnih nagrada za dostignuća u humanitarnim i naučnim oblastima u Kremlju.
 

 
 
 
 
Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je državne nagrade za 2018. godinu u humanitarnoj sferi, u oblasti književnosti i umetnosti, kao i u oblasti nauke i tehnologije.
 
Čestitajući učesnicima ceremonije i svim građanima Dan Rusije, Putin je rekao da "ovaj praznik simbolizuje slobodnu, prosperitetnu Rusiju, obeležava veličinu viševekovne istorije, pobedu i dostignuća mnogih generacija naših predaka".
 
Naglasio je da je svečanost uručivanja državnih nagrada postala tradicija ovog praznika.

"Iskreno hvala, dragi laureati, za odanost, za odanost duhovnim i ljudskim vrednostima, za istinsku posvećenost ruskoj kulturi, nauci, obrazovanju", rekao je predsednik.
 
Ceremonija je održana u Kremlju u prisustvu brojnih gostiju, uključujući članove vlade, rukovodstva Saveta Federacije, Državne dume, kulturne i umetničke radnike i naučnike.
  
Uspostavljanje mlade ruske države nije proticalo bez oblačka, što je sasvim objašnjivo. Za to postoji masa razloga: raznovrnost društva, njegovog etničkog i religioznog sastava, ambicije političara, lišenih mogućnosti da upravljaju zemljom, kolosalni ekonomski problemi, pritisak spoljnih snaga. Prva decenija suverene Rusije bila je pomračena političkom krizom 1993. godine, oružanim konfliktom u Čečeniji, devalvacijom 1998. godine. U izvesnom trenutku se činilo da zemlja stoji na pragu raspada i građanskog rata. Ipak dolaskom u Kremlj novog tima početkom 2000-ih situacija je počela brzo da se popravlja. I to ne mogu da ne priznaju čak naokoreliji skeptici i kritičari aktualne vlasti.
 
Danas se može konstatovati da je Rusija uspela kao apsolutno samostalna i ugledna država. 


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Valjevo, ćirilica, istorija. To je Srbija koju volim!"


Na osnovu odluke predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, biće održan prikaz sposobnosti Vojske...

Predsednik Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko istakla je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem njegove reči sa otvaranja skupštine Interparlamentarne unije o tome da je...


Američke trupe su se, kako se izveštava, povukle sa osmatračkog mesta u gradu Kobani na severu Sirije dok turska vojska napreduje dublje na jug, a Damask je saopštio da...

Sirijska vojska je ušle u grad Tel Tamer, koji je prethodno bio u rukama Kurda, usred turske ofanzive na kurdske snage. Snage sirijske vojske ušle su u grad u sinoć,...


Ruski inženjeri razvili su potpuno nove protivmere za bilo koji strani raketni štit, rekao je predsednik Vladimir Putin novinarima, dodajući da je rusko postojeće naoružanje takođe nadograđeno kako bi...


Ostale novosti iz rubrike »