booking.com
Početna stranica > Novosti

Komitet NATO-a odobrio novu vojnu strategiju

Komitet NATO-a odobrio novu vojnu strategiju
25.05.2019. god.


Obnovljena strategija NATO-a je dobila odobrenje vojnog komiteta, sledi iz dokumentacije Alijanse.


Vojni komitet, koji je visoki vojni organ NATO-a koji odgovara za konsultacije glavnog političkog organa - Severnoatlantskog saveta, kao i Grupe za nuklearno planiranje. Ove nedelje Komitet je imao zatvorenu sednicu na nivou načelnika štabova.

Navodi se da su načelnici štabova utvrdili novu strategiju, ali nije otkriven njen konkretan pravac, pošto se radi o dokumentu nedostupnom za javnost.

Napominje se da je strategija usmerena na "prilagođavanje Severnoatlantskog saveza sve složenijim bezbednosnim izazovima", kao i definisanje parametara "efektivnog odvraćanja i odbrane", procesa donošenja odluka, budućih planova, obezbeđivanje "koherentnosti zajedničkih napora".

Pri tome, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ranije izjavio da je obnovljena vojna strategija potrebna Alijansi zbog „nuklearne pretnje“ Rusije i novih izazova sa istoka i juga.

„Radi se o punoj spremnosti za odbranu i sposobnosti da se osigura stabilnost u budućnosti“, rekao je on.

Nato je juče saopštio da će doneti noviu vojnu strategiju zbog "nuklearne pretnje iz Rusije".

Na prošlogodišnjem samitu, članice NATO-a su usvojile posebno saopštenje o transatlantskoj bezbednosti u kom se Rusija optužuje da „baca izazov osnovnim pravilima međunarodnog poretka“ i da sprovodi provokacionu vojnu delatnost, pokušavajući da potkopa institucije Alijanse i da unese raskol. Oni su izrazili spremnost za sadržajni i konstruktivni dijalog sa Moskvom.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine. Ov


Raspoređivanje američkih raketa na kopnu u blizini ruskih granica izazvalo bi raketnu krizu sličnu „Karipskoj“, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u Državnoj dumi.


Zapadne države ignorišu pojavu nacionalizma i rusofobije u Gruziji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa rukovodiocima ruskog NVO sektora.

U Kremlju sa žaljenjem konstatuju da u Gruziji vlada rusofobska histerija koju radikalni elementi veštački podgrevaju iznutra, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.


- „Slovensko bratstvo“ je vežba koja je pokazala da je Vojska Srbije u nivou najopremljenijih i najobučenih armija na svetu. Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije pokazali su da mogu...


Ostale novosti iz rubrike »