booking.com
Početna stranica > Novosti

Srbija će se žaliti na odluku Haškog tribunala da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Hagu

Srbija će se žaliti na odluku Haškog tribunala da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Hagu
25.05.2019. god.


Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je da će se država žaliti na odluku suda u Hagu da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću, članovima Srpske radikalne stranke ne sudi u Srbiji, već u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu, prenosi Tanjug.


„Naš zakon ne predviđa da se izručuju državljani Srbije zbog nepoštovanja suda. Postoji pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu, koji je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje i upravo na osnovu odluke suda, ministar donosi odluku da li se neko lice izručuje ili ne”, rekla je Kuburović za televiziju Hepi.

Ona je istakla da je odluka prvostepena i da će se Srbija žaliti, kako bi pokazala da su srbski sudovi nezavisni i da mogu da postupaju i u ovom slučaju.

„Hajde da to izručenje ostavimo po strani, mislim da treba da se bavimo odlukom da li će se predmet ustupiti Srbiji ili ne. Imamo mogućnost žalbe, ona će biti iskorišćena i videćemo šta će odlučiti žalbeno veće”, istakla je Kuburović.

Ona je rekla da je sudska odluka o izručenju stigla u ministarstvo i ocenila da je nelogično da Hag prvo odobri suđenje u Srbiji, a onda na osnovu žalbe „prijatelja tužilaštva” zaključi da možda nema dovoljno zaštite svedoka u Srbiji.

Ona je istakla da do sada nijedan svedok u srbskom postupku nije doveden u pitanje.

„Mislim da je licemerno od Haga da govori da svedoci ne smeju da se pojave u Beogradu, jer su upravo svedoci koji su morali da se pojave u Haškom tribunalu, nestajali tokom postupka i bili ubijeni i niko nije odgovarao”, naglasila je Kuburović.

Ona je dodala i da sa glavnim tužiocem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom, koji je boravio u poseti Srbiji i srbskim zvaničnicima, nije bilo reči o izručenju radikala Hagu, jer je to zahtev suda.


  • Izvor
  • foto: icty.org/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sirijska armija podigla je državnu zastavu nad gradom Han Šeihunom, najvećim uporištem terorista u provinciji Idlib, prenose RIA Novosti. Trenutno se vrši operacija čišćenja.


  U Rusiji se slavi Dan državne zastave Ruske Federacije, ustanovljen na osnovu ukaza predsednika Ruske Federacije  „O danu državne zastave Ruske Federacije“, iz 1994. godine i obeležava se svake...

Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde. U tuči povređeno pet osoba i jedno dete.


Milošu Bikoviću zabranjen je ulaz u Ukrajinu zbog "ugrožavanja nacionalne beznednosti", objavio je srbski glumac na svom Tviter nalogu.

Činjenica da su SAD ispalile kopnenu verziju krstareće rakete zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, samo nekoliko nedelja nakon što su zvanično napustile Sporazum, jasno pokazuje...


Ministarstvo spoljnih poslova je komentarisalo mogućnost ruskog učešća na samitu G7 i primetilo da o ovoj temi treba razgovarati na profesionalan način. "Predlozi bi trebalo da se formiraju, ako ...


Ostale novosti iz rubrike »