booking.com
Početna stranica > Novosti

Srbija će se žaliti na odluku Haškog tribunala da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Hagu

Srbija će se žaliti na odluku Haškog tribunala da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi u Hagu
25.05.2019. god.


Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je da će se država žaliti na odluku suda u Hagu da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću, članovima Srpske radikalne stranke ne sudi u Srbiji, već u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu, prenosi Tanjug.


„Naš zakon ne predviđa da se izručuju državljani Srbije zbog nepoštovanja suda. Postoji pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu, koji je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje i upravo na osnovu odluke suda, ministar donosi odluku da li se neko lice izručuje ili ne”, rekla je Kuburović za televiziju Hepi.

Ona je istakla da je odluka prvostepena i da će se Srbija žaliti, kako bi pokazala da su srbski sudovi nezavisni i da mogu da postupaju i u ovom slučaju.

„Hajde da to izručenje ostavimo po strani, mislim da treba da se bavimo odlukom da li će se predmet ustupiti Srbiji ili ne. Imamo mogućnost žalbe, ona će biti iskorišćena i videćemo šta će odlučiti žalbeno veće”, istakla je Kuburović.

Ona je rekla da je sudska odluka o izručenju stigla u ministarstvo i ocenila da je nelogično da Hag prvo odobri suđenje u Srbiji, a onda na osnovu žalbe „prijatelja tužilaštva” zaključi da možda nema dovoljno zaštite svedoka u Srbiji.

Ona je istakla da do sada nijedan svedok u srbskom postupku nije doveden u pitanje.

„Mislim da je licemerno od Haga da govori da svedoci ne smeju da se pojave u Beogradu, jer su upravo svedoci koji su morali da se pojave u Haškom tribunalu, nestajali tokom postupka i bili ubijeni i niko nije odgovarao”, naglasila je Kuburović.

Ona je dodala i da sa glavnim tužiocem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom, koji je boravio u poseti Srbiji i srbskim zvaničnicima, nije bilo reči o izručenju radikala Hagu, jer je to zahtev suda.


  • Izvor
  • foto: icty.org/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Miloš Pavlica (40) iz Novog Sada privremeno živi u sobi u roditeljskoj kući, a ovih dana očekuje prvu penziju koja će biti oko 15.000 dinara


Novi snimci pružaju jedinstveni uvid punjenja aviona gorivom u vazduhu, koju izvode dva ruska borbena aviona tokom treninga. Snimljeno je u potpunosti sa tačke gledišta pilota, od poletanja do...

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je loše i preti mu veliki rizik od srčanog i moždanog udara, rekao je njegov advokat Branko Lukić na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom u...


Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je za poboljšanje odnosa Rusije i SAD-a neophodno boriti se protiv rusofobije i razvijati poslovne kontakte.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu obeležena je 76. godišnjica od Bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.  


Snage Baltičke flote nadgledaju radio-elektronsku situaciju u oblasti NATO vežbi, navodi se iz Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije. "Da bi se odmah reagovalo na moguće hitne slučajeve i...


Ostale novosti iz rubrike »