booking.com
Početna stranica > Novosti

Đukanović: Nećemo dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori krijući se iza mantije i krsta

Đukanović: Nećemo dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori  krijući se iza mantije i krsta
21.05.2019. god.

Donošenjem zakona o slobodi veroispovijesti stvaraju se pretpostavke da se ozbiljnije posvetimo rešavanju crkvenog pitanja, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je u intervjuu Dnevnim novinama rekao da je Vlada na poslednjoj sednici utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovijesti i uputila ga u dalju proceduru.

Prema predlogu zakona, svi verski objekti građeni do 1918. postaće državna svojina.

Prema predloženom zakonu, verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, biće upisani kao državna svojina.

“Vjerujem da to značajno može doprinijeti regulisanju brojnih pitanja u otoj osjetljivoj sferi. Nažalost, za to nema gotovih modela. Naše političko polazište je da svako novo rješenje mora slijediti osnovni cilj: prevazilaženje naslijeđenih dubokih podjela u crnogorskom društvu”, naveo je Đukanović.

“Nećemo naravno dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori, i da potkopava našu državu, krijući se iza mantije i krsta”, naglasio je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i na aferu "državni udar".

Na pitanje može li se "pokušaj terorizma" iz 2016, ponoviti na izborima naredne godine, Đukanović je kazao da je nezahvalno baviti se prognozama takve vrste, ali ipak vjeruje da je to neponovljivo.

“Uostalom, imamo državu koja je pokazala sposobnost i odlučnost da adekvatno reaguje i u tako nepredvidivim situacijama”, naveo je Đukanović.

On je rekao da presuda 9. maja i reakcije opozicije na nju nikoga nisu iznenadili.

“Usljed evidentne političke nemoći, pa i diletantizma opozicija je povjerovala da će do ostvarenja svojih ciljeva doći služenjem tuđim interesima. Koje obavezno u finalu završava izdajom. Da ne okolišamo, tako se to svuda u svijetu zove. Kad vam je “majčica” tuđa, a ne svoja država. I kad još krenete da služite interesima “majčice”, bez obzira što su protiv interesa države u kojoj ste rođeni, i vi i svi vaši preci. Očekujući da vas “majčica” pomogne kešom, ili plaćajući razne Šavive i Asade u milionskim iznosima”, naveo je Đukanović.

Kako je rekao Đukanović, "mesecima uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, kroz gotovo svakodnevne medijske nastupe imali smo otvorene prijetnje i upozorenja Crnoj Gori sa relevantnih moskovskih političkih adresa".

"Šta će nam se dogoditi ako ne poslušamo njihov savjet. Tako su oni, zapravo sami pisali svoju optužnicu, a da možda nijesu bili ni svjesni toga. Ili su vjerovali da će nas tako uplašiti, i da ćemo odustati od svojih državno-političkih planova. A da će nas, ostanemo li nerazumni, uz podršku moćnih mentora-ukloniti. Bilo kako. Pošto se nije dogodilo ni jedno ni drugo, oni su ostali ogoljeni. Dokumentovano, s rukama u tuđem džepu. I sad su uvrijeđeni što su otkriveni. Ne marim za njihovu jadikovku. O svojim đelima i njihovim posljedicama moramo svi na vrijeme misliti. Crna Gora je pokazala da je dorasla i ovakvim izazovima”, istakao je Đukanović.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izjava ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka povodom predstojeće 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata 1. septembra 1939. godine


Oružane snage Rusije će detaljno razmotriti nedavne probe krstarećih raketa, koje su izvele SAD, nakon što su odustale od važnog Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa te...

Američke lansirne rampe MK-41 u Rumuniji mogu se veoma lako prilagoditi „tomahavcima“ koji su nedavno testirani i to je sada očigledno, izjavio je vršilac dužnosti ambasadora Rusije u Ujedinjenim...


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko izjavio je da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije.   On je za

Teheran je saopštio da je novi mobilni PVO sistem "Bavar 373" ekvivalentan ruskom PVO sistemu S-300, te da može uspešno da se nosi sa američkom sistemom "Patriot". Sistem može presresti...


Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napravila je paralelu između razgovora o mogućoj kupovini Grenlanda od Danske i prisajedinjenja Krima Rusiji. Prema njenim rečima, poštovanje prava na samoopredelenje u...


Ostale novosti iz rubrike »