booking.com
Početna stranica > Novosti

Đukanović: Nećemo dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori krijući se iza mantije i krsta

Đukanović: Nećemo dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori  krijući se iza mantije i krsta
21.05.2019. god.

Donošenjem zakona o slobodi veroispovijesti stvaraju se pretpostavke da se ozbiljnije posvetimo rešavanju crkvenog pitanja, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je u intervjuu Dnevnim novinama rekao da je Vlada na poslednjoj sednici utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovijesti i uputila ga u dalju proceduru.

Prema predlogu zakona, svi verski objekti građeni do 1918. postaće državna svojina.

Prema predloženom zakonu, verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, biće upisani kao državna svojina.

“Vjerujem da to značajno može doprinijeti regulisanju brojnih pitanja u otoj osjetljivoj sferi. Nažalost, za to nema gotovih modela. Naše političko polazište je da svako novo rješenje mora slijediti osnovni cilj: prevazilaženje naslijeđenih dubokih podjela u crnogorskom društvu”, naveo je Đukanović.

“Nećemo naravno dozvoliti nikome da se bahati po Crnoj Gori, i da potkopava našu državu, krijući se iza mantije i krsta”, naglasio je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i na aferu "državni udar".

Na pitanje može li se "pokušaj terorizma" iz 2016, ponoviti na izborima naredne godine, Đukanović je kazao da je nezahvalno baviti se prognozama takve vrste, ali ipak vjeruje da je to neponovljivo.

“Uostalom, imamo državu koja je pokazala sposobnost i odlučnost da adekvatno reaguje i u tako nepredvidivim situacijama”, naveo je Đukanović.

On je rekao da presuda 9. maja i reakcije opozicije na nju nikoga nisu iznenadili.

“Usljed evidentne političke nemoći, pa i diletantizma opozicija je povjerovala da će do ostvarenja svojih ciljeva doći služenjem tuđim interesima. Koje obavezno u finalu završava izdajom. Da ne okolišamo, tako se to svuda u svijetu zove. Kad vam je “majčica” tuđa, a ne svoja država. I kad još krenete da služite interesima “majčice”, bez obzira što su protiv interesa države u kojoj ste rođeni, i vi i svi vaši preci. Očekujući da vas “majčica” pomogne kešom, ili plaćajući razne Šavive i Asade u milionskim iznosima”, naveo je Đukanović.

Kako je rekao Đukanović, "mesecima uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, kroz gotovo svakodnevne medijske nastupe imali smo otvorene prijetnje i upozorenja Crnoj Gori sa relevantnih moskovskih političkih adresa".

"Šta će nam se dogoditi ako ne poslušamo njihov savjet. Tako su oni, zapravo sami pisali svoju optužnicu, a da možda nijesu bili ni svjesni toga. Ili su vjerovali da će nas tako uplašiti, i da ćemo odustati od svojih državno-političkih planova. A da će nas, ostanemo li nerazumni, uz podršku moćnih mentora-ukloniti. Bilo kako. Pošto se nije dogodilo ni jedno ni drugo, oni su ostali ogoljeni. Dokumentovano, s rukama u tuđem džepu. I sad su uvrijeđeni što su otkriveni. Ne marim za njihovu jadikovku. O svojim đelima i njihovim posljedicama moramo svi na vrijeme misliti. Crna Gora je pokazala da je dorasla i ovakvim izazovima”, istakao je Đukanović.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Miloš Pavlica (40) iz Novog Sada privremeno živi u sobi u roditeljskoj kući, a ovih dana očekuje prvu penziju koja će biti oko 15.000 dinara


Novi snimci pružaju jedinstveni uvid punjenja aviona gorivom u vazduhu, koju izvode dva ruska borbena aviona tokom treninga. Snimljeno je u potpunosti sa tačke gledišta pilota, od poletanja do...

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je loše i preti mu veliki rizik od srčanog i moždanog udara, rekao je njegov advokat Branko Lukić na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom u...


Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je za poboljšanje odnosa Rusije i SAD-a neophodno boriti se protiv rusofobije i razvijati poslovne kontakte.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu obeležena je 76. godišnjica od Bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.  


Snage Baltičke flote nadgledaju radio-elektronsku situaciju u oblasti NATO vežbi, navodi se iz Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije. "Da bi se odmah reagovalo na moguće hitne slučajeve i...


Ostale novosti iz rubrike »