booking.com
Početna stranica > Novosti

Gujon: Kucaću na sva vrata, neću odustati od pomoći Srbima

Gujon: Kucaću na sva vrata, neću odustati od pomoći Srbima
11.09.2018. god.


Francuski humanitarac Arno Gujon poručio je danas da neće odustati od Kosova i Metohije i da će se žaliti na odluku da mu se na neodređeno vreme zabrani ulazak na KiM.


„Imam zvanično osam dana, svakako da ću da se žalim, da koristim sve legalne procese koje imam na raspolaganju i da kucam na sva vrata međunarodnih organizacija, misija, kako na KiM, tako i u Beogradu. Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo. Ne mogu da se pomirim sa tim da više neću moći da upalim sveću u Visokim Dečanima, gde sam se krstio, da neću moći da vidim svoje prijatelje, kumove”, rekao je Gujon.

On je za RTS ispričao kako ga je kosovska policija ispitivala i pretresala tri sata, kao i kako su mu pripadnici kosovske obaveštajne službe zapretili da će uprljati njegovo ime, porodicu i imidž.


Kako je objasnio, zabrana ulaska na KiM izrečena mu je kada je trebalo da ide u selo Perkovce kod Novog Brda kako bi, zajedno sa vladikom Teodosijem, prisustvovao otvaranju farme živine, u koju je uloženo 50.000 evra.

„Kad sam na prelazu Merdar dao srpsku ličnu kartu cariniku, on je rekao izađi iz auta i naredio policajcu da me privede i stavi mi lisice. Međutim, taj policajac, pošto je bio Srbin, nije hteo da mi stavi lisice, i onda su me odveli u njihove prostorije, gde su me ispitivali i pretresali tri sata, i data mi zabrana ulaska na KiM, bez obrazloženja, na neodređeno vreme”, rekao je Gujon.

Kako je dodao, rekli su mu da će doći specijalna ekipa iz Prištine, te je pomislio da će morati da ide u Prištinu, da će da ga uhapse.

Međutim, kako je naveo, to je bila ekipa kosovske obaveštajne službe, koja ga je ispitivala ne samo o humanitarnom radu, nego i o člancima u francuskom listu „Figaro” o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na KiM, i o dokumentarcu na francuskoj televiziji o kršenju ljudskih prava i teškom životu.

„Oni su mi rekli 'pošto ti prljaš nas u Francukoj mi ćemo da uprljamo tebe, tvoju ličnost, porodicu, imidž, na svaki mogući način, preko svih mogućih kanala”, rekao je Gujon.

Kako je dodao, kada vam neko iz obaveštajne službe to kaže, nije svejedno, „može da preplaši čoveka”.

Gujon je naglasio da je dobio moralnu podršku od mnogih ljudi, među kojima su predsednice Vlade Srbije, direktor Kancelarije za KiM, igumana manastira Visoki Dečani, vladika Teodosije...

Ističe da nije prijatan osećaj kada mu neko posle 14 godina humanitarnog rada zabrani ulazak na Kosmet i napominje da Srbi računaju na tu pomoć i podršku.

„Humanitarna pomoć na KiM je preko potrebna. Vidimo da se oni ne zadovoljavaju time da hapse i privode Srbe na KiM, nego su počeli da privode one koji pomažu Srbima i koji žive u lošim uslovima i koji o tome govore na zapadu”, rekao je Gujon.

Istovremeno je izrazio nadu da će međunarodne misije i organizacije uspeti da ukinu ovu zabranu.

„To je kao da su zabranili jednom lekaru da ude u bolnicu. Ako ne mogu da uđem na KiM, to znači da ne mogu više da pomognem... Nadam se, imam veru i snagu, volju, iako sam sada potresen i tužan, necu odustati i nastaviću ovu borbu jer to je borba za istinu i pravdu za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji”, poručio je Gujon.

Tanjug, Politika


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Strateški nosači raketa Tu-160 su se nakon posete Venecueli vratili u svoju bazu u Rusiji, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane. Avioni su proleteli kroz akvatoriju Atlantskog oke


Narodna milicija Luganske Narodne Republike otkrila je teško naoružanje ukrajinske vojske, uključujući vozila za podizanje pontonskih mostova, tenkove i artiljerijske uređaje, kod linije razgraničenja u Donbasu, izjavio je u...


Istupanje SAD-a iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa negativno će uticati na međunarodnu bezbednost i izazvaće trku u naoružanju. Rusija je spremna da nastavi dijalog kako...


Vojska Donjecke Narodne Republike stvljena je u punu borbenu gotovost. Zamenik načelnika Uprave Narodne vojske Donjecke Narodne Republike Eudard Basurin, saopštio je da je to učinjeno zbog podozrenja da je...


Ostale novosti iz rubrike »