Python
Početna stranica > Novosti

NATO: U bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU doprinosimo široj stabilnosti

NATO: U bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU doprinosimo široj stabilnosti
12.07.2018. god.


Jačanje veza NATO-a i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO-a u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.


Lideri Alijanse pozdravili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO-a i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

„Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma“, navodi se u saopštenju.

NATO, dodaje se, ohrabruje „obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma“.

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO-a na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

„Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz Savetodavni tim NATO-a za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.

Lideri NATO-a, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije "Kosova" da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO-a u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

„Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti“, piše između ostalog u saopštenju.


  • Izvor
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost