booking.com
Početna stranica > Novosti

NATO: U bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU doprinosimo široj stabilnosti

NATO: U bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU doprinosimo široj stabilnosti
12.07.2018. god.


Jačanje veza NATO-a i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO-a u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.


Lideri Alijanse pozdravili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO-a i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

„Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma“, navodi se u saopštenju.

NATO, dodaje se, ohrabruje „obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma“.

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO-a na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

„Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz Savetodavni tim NATO-a za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.

Lideri NATO-a, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije "Kosova" da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO-a u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

„Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti“, piše između ostalog u saopštenju.


  • Izvor
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Neke zemlje koriste finansijske instrumente za donošenje odluke o primanju nepriznate Republike Kosovo u Interpol, saopštio ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebezja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o...


Dijalog između Srbije i nepriznate Republike Kosovo pod okriljem Evropske Unije je u stanju duboke konceptualne krize, saopštio je ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta...

Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja, poručio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.


Predsednik Vladimir Putin je kratko razgovarao sa predsednikom privremenih institucija Kosova Hašimom Tačijem u Parizu. On je ukazao Tačiju da Priština treba da postigne konsenzus sa Beogradom i rekao...

Iranske oružane snage su obećale da će zaštititi svoje tankere za prevoz nafte od mogućih pretnji SAD, prenosi britanski list „Indipendent“, pozivajući se na izjavu zamenika komandanta iranske armije...


 Pedofilka krvavog oka  Svetlana Ceca Ćirković iz Mačvanskog Prnjavora  , zajedno sa ocem Svetom Ćirković napastvovala godinama decu


Ostale novosti iz rubrike »