booking.com
Početna stranica > Novosti

NATO: U bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU doprinosimo široj stabilnosti

NATO: U bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU doprinosimo široj stabilnosti
12.07.2018. god.


Jačanje veza NATO-a i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO-a u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.


Lideri Alijanse pozdravili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO-a i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

„Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma“, navodi se u saopštenju.

NATO, dodaje se, ohrabruje „obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma“.

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO-a na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU ono doprinosi široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

„Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz Savetodavni tim NATO-a za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.

Lideri NATO-a, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije "Kosova" da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO-a u deklaraciji navode i da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

„Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti“, piše između ostalog u saopštenju.


  • Izvor
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da Zapad na grub način gura zemlje Balkana da postanu članice NATO-a, ne osvrćući se na narode ovih država prenosi TASS.


Rusija je bila i biće suverena i nezavisna država, to je aksiom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u poruci Saveznoj skupštini. "Rusija je bila i biće suverena, nezavisna država....

Predsednik Vladimir Putin je uporedio razvoj ruskog najsavremenijeg hipersoničnog sistema "Avangard" sa lansiranjem prvog veštačkog satelita "Sputnik-1" 1957. godine koji je napravio Sovjetski Savez.


  Nova hipersonična raketa "Cirkon" će imati brzinu od 9 mahova i raspon leta od preko hiljadu kilometara, a biće u naoružanju brodova i podmornica, kako novih perspektivnihtako i postojećih,...

Anti-ruska politika ne zadovoljava američke interese, rekao je predsednik Putin tokom obraćanja Federalnoj skupštini. Predsednik je predložio da Amerikanci izračunaju domet i brzinu ruskih sistema naoružanja i tek onda d...


Međunarodni tim advokata tražiće da zemlje koje su nas bombardovale obezbede lečenje bolesnih građana Srbije u najboljim bolnicama ili da solidarno izgrade posebnu kliniku


Ostale novosti iz rubrike »