booking.com
Početna stranica > Novosti

Predstavljeni kriterijumi za učešće „DeveloPPP.de“ projektu

Predstavljeni kriterijumi za učešće „DeveloPPP.de“  projektu
13.02.2018. god.

Projekat se odnosi na korišćenje fonda njemačke vlade DeveloPPP koji podržava privredna društva koja žele da investiraju i unaprijede svoje poslovanje, a Privredna komora Republike Srpske, kao tehnički sekretarijat Mreže za povoljno poslovno okruženje u RS, zadužena je za realizaciju ovog programa u Srbskoj.

Ovaj projekat je ekskluzivno pravo jedinica lokalne samouprave koje su sertifikovane u skladu sa „BFC SEE“ standardom. Privredna komora RS, takođe, pruža tehničku pomoć privrednim društvima za pripremu prijedloga projekata, u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Zajednički projekti između „GIZ-a“  i privrede, tzv. razvojna partnerstva (DPP) povezuju privredne interese i razvojnopolitičke ciljeve, npr. uvođenje novih tehnologija, enegetske efikasnosti, upravljanje otpadom i vodama, transferom tehnologija i znanja, stručnog obrazovanja i industrijski razvoj.

Svaki partneri unosi u projekat svoje jake strane: „GIZ“ pruža podršku pri finansiranju u maksimalnom iznosu do 50% ili 200.000,00 eura ukupnog budžeta, koordinira aktivnosti ili povezuje s važnim akterima.

Firme unose u projekat svoju tehnologiju, kapital i stručno znanje. Odgovornost, trošak i rizike snose oba partnera podjednako.

Polja saradnje

Moguća polja saradnje su obuka i edukacija (npr. izgradnja centra za trening i edukaciju stručnih kadrova za turizam ili tehničko-zanatska zanimanja itd.), know-how i transfer tehnologija (npr. uvođenje inovativnih tehnologija i metoda proizvodnje), optimizacija lanca dodate vrijednosti (osiguranje kvaliteta za lokalne dobavljače, uvođenje odgovarajućih standarda), mjere za zaštitu životne sredine (izrada i realizacija mjera i standarda za npr. ekologiju, biodiverzitet i socijalne standarde u različitim sektorima (turizam, mašinska industrija, graževinarstvo…).

Apliciranje

Nemačko Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) finansira „DeveloPPP.de“   program a realizuje ga GIZ Gmb H, DEG i Sequa. Četiri puta godišnje (kvartalno) mogu aplicirati njemačke i EU/EFTA firme uključujući i njihove kćerke firme ili lokalne firme u čijoj vlasničkoj strukturi ima min. 25% vlasništva građanina/firme iz EU/EFTA. Zainteresovane firme mogu aplicirati s projektnom idejom, koja biva vrednovana prema određenim kriterijumima. Zajedno se vrši detaljno planiranje, finansiranje i realizacija dogovorenog projekta.

Pravo apliciranja

Aplicirati mogu njemačke i EU/EFTA firme uključujući i njihove kćerke firme ili lokalne firme u čijoj vlasničkoj strukturi ima min. 25% vlasništva građanina/firme iz EU/EFTA, minimalno 10 zaposlenih, 3 godine postojanja na tržištu i godišnji promet veći od 1 milion evra i dugoročni privredni interes u zemlji partneru.

Tekući poziv: do 31.3.2018. godine.

Učešće „GIZ-a“

Maksimalno učešće„GIZ-a“  je do 50% ukupnog troška projekta ili max €200.000,00 (trošak za opremu i materijal ne smeju preći 30% ukupnog budžeta projekta).

Maksimalno trajanje projekta je tri godine.

Svaka aplikacija mora da vodi računa o sljedećim aspektima:

             Kompatibilnost: Projekat mora odgovarati razvojno političkim ciljevima Vlade Njemačke.

             Komplementarnost: Javni i privatni udio se moraju tako dopunjavati, da oba partnera mogu doći do cilja povoljnije, učinkovitije i brže.

             Supsidijarnost: Javni udio je moguć jedino ako privatni partner nije u mogućnost samostalno realizovati projekat i ukoliko projekat nije zakonski obavezan.

             Neutralnost u konkurenciji: Projekat ne smije uticati na konkurentnost na tržištu.

             Vlastito učešće privrede: Firma mora finansijski učestvovati u realizaciji projekta.

Firma preuzima odgovornost za realizaciju projekta u finansijskom, kadrovskom i sadržajnom smislu.  • Izvor
  • vijesti.RS
  • / www.Mrkonjic-Grad.RS


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U padu ukrajinskog lovca Su-27 u oblasti Vinickaja oba pilota su poginula, saopštila je pres služba Generalštaba Ukrajine na


Rusija "neće omogućiti tu radost," onima koji žele da je isključe iz Saveta Evrope. Sami ćemo otići, izjavio je

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sednici o ekonomskim pitanjima izjavio da je po ključnim pitanjima slika u ruskoj privredi sve u svemu pozitivna. Putin je naveo da industrijska proizvodnja...


Carigradska Patrijaršija je izgubila pravo da se zove koordinacijski centar za celu Pravoslavnu crkvu, izjavio je mitropolit Ilarion, šef Odelenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Kremlj sa zabrinutošću posmatra razvoj odnosa između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i Carigradske patrijaršije, nada se da će mudrost pobediti i istovremeno očekuje poštovanje svih interesa RPC, izjavio je...


U žalbi, upućenoj Apelacionom veću sudskog Mehanizma - pravnog naslednika Haškog tribunala, tužilac Daglas Stringer ocenuje da je to u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću...


Ostale novosti iz rubrike »