Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT; „Važan element bliskih odnosa“: U kom okruženju će se održati rusko-beloruske vežbe „Slovensko bratstvo 2020“

RT; „Važan element bliskih odnosa“: U kom okruženju će se održati rusko-beloruske vežbe „Slovensko bratstvo 2020“
14.09.2020. god.
Zajedničke belorusko-ruske taktičke vežbe „Slovensko bratstvo - 2020“ održaće se na poligonu Brestski u Belorusiji od 14. do 25. septembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Vežbe se redovno organizuju od 2015. godine. Ovogodišnje vežbe će se odvijati u pozadini iznuđenog otkaza Srbije da učestvuje u njima, kao i nestabilne unutrašnje političke situacije u Belorusiji. Međutim, sa stanovišta stručnjaka, takvi manevri sada dobijaju poseban značaj kao jedan od aspekata jačanja odnosa između Moskve i Minska u okviru Unije.

Ministarstvo je saopštilo da će u manevrima učestvovati više od 800 vojnika iz dve zemlje i oko 170 jedinica tehnike. Konkretno, biće uključena savremena desantna borbena vozila BMD-4M i oklopni transporteri BTR-MDM „Rakuška“ 
Crnomorskog gardijskog vazdušno-desantnog puka Pskovske gardijske vazdušno-desantne vojske.

Vežbe su antiterorističkog karaktera i nisu usmerene protiv drugih zemalja. Tokom vežbe ruski i beloruski padobranci razradiće interakciju i koordinaciju u izvršavanju taktičkih zadataka.

Ove godine vežbe „Slovensko bratstvo“ održaće se šesti put. Prvi manevri u 2015. godini održani su u Rusiji. U njima je učestvovalo više od 700 vojnika. 2016. godine vežbe su održane na poligonu u blizini Beograda, a 2017. godine - u blizini Bresta. U 2018. godini Rusija je ponovo bila domaćin vežbi, a prošle godine vežbe su održane u Srbiji.

Vežba "Slovensko bratstvo" se po pravilu odvija u dve faze. U prvoj, pripremnoj fazi, vojnici rade „koordinaciju taktičke grupe multinacionalnog bataljona“, a u drugoj, aktivnoj, izvode antiterorističke dejstva.

Politički prizvuk

Treba napomenuti da će se ovaj put vežbe održati u pozadini političke krize u Belorusiji, gde protesti protiv rezultata predsedničkih izbora traju skoro mesec dana. Prema rezultatima glasanja pobedio je aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da je odluka o održavanju vežbi u Belorusiji doneta još u oktobru prošle godine u skladu sa planom međunarodnih aktivnosti za 2020. godinu.„Odluku o izvođenju vežbi na teritoriji Republike Belorusije donela su odelenja za odbranu zemalja učesnica u oktobru 2019. godine i ogleda se u Planu saradnje između Ministarstva odbrane Republike Belorusije i Ministarstva odbrane Ruske Federacije za 2020. godinu“, saopštili je Ministarstvo.

Takođe ranije je postalo poznato da je Srbija odbila da učestvuje u manevrima iz političkih razloga. To je 9. septembra saopštio ministar odbrane balkanske republike Aleksandar Vulin.
 

foto: © Ministerstvo oboronы RF

Prema njegovim rečima, ova odluka je doneta pod pritiskom EU i narednih šest meseci Srbija neće učestvovati ni u kakvim zajedničkim vojnim vežbama sa NATO-om, ODKB-om, Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama ili Kinom ili bilo kojim drugim vojnim snagama ili blokovima.

Dodao je da je Srbija preduzela takav korak da bi zadržala svoj neutralni status.

„Da bi zadržala svoju poziciju vojne neutralnosti, da bi izbegla ili bar smanjila posledice pojačanih napada na našu zemlju, na našu politiku i ekonomiju, Vlada Republike Srbije na današnjem sastanku odlučila je da obustavi vojne vežbe i sve aktivnosti sa svim partnerima na šest meseci. Naše učešće u mirovnim operacijama biće posebno razmotrenoi, a ako bude potrebno i otkazano. Ovo je jedini način da zadržimo vojnu neutralnost, a ova bolna odluka obavezuje nas da se oslanjamo samo na sebe i svoje snage“, citira TASS.

Vulin je istovremeno dodao da ova odluka neće uticati na borbenu gotovost srbskih oružanih snaga.

U međuvremenu, šef pres službe Ministarstva odbrane Belorusije Igor Gremeškevič rekao je da belorusko ministarstvo nije dobilo informacije od srpske strane o odbijanju učešća u manevrima.

Komentarišući odluku Beograda, politički analitičari ukazuju na činjenicu da se Srbija sada nalazi u neprijateljskom okruženju Evropske unije i NATO-a.

„Stalno je pod pritiskom svih strana, uključujući Sjedinjene Države. Vidimo kako je protekao nedavni prijem predsednika Republike u Beloj kući. Znamo za želju Vašingtona da Srbija iz Tel Aviva preseli ambasadu u Jerusalim. Sada je Srbija zaista pod velikim pritiskom i to je razlog pauze koju prave“, rekao je u razgovoru za RT Andrej Koškin, član Udruženja vojnih politikologa.

„Taktičan odgovor na otvoreni pritisak“

U intervjuu za RT, vojni stručnjak Boris Julin podsetio je da vežbe između vojnih saveznika poput Rusije i Belorusije treba da se sprovode prilično redovno.

„Sa aktuelnom temom trenutnih nemira u Belorusiji, činjenica je da vežbe imaju antiterorističku orijentaciju. Ovde vredi napomenuti da je obim vežbi mali i da one ne predviđaju aktivno izgrađivanje bilo koje vrste praktične obuke, već samo ukazuju na to da postoji spremnost za zajednički rad na nivou jedinica koje se moraju boriti protiv unutrašnjeg neprijatelja “, primetio je ekspert.

Prema njegovim rečima, takvi taktički manevri su opšteprihvaćeni standard za sve države koje međusobno komuniciraju u okviru vojno-političkih blokova.

„Zajedničke taktičke vežbe između saveznika su uvek važne. Možete videti koliko vežbi oddržavaju NATO države. Tamo je reč o desetinama i stotinama hiljada vojnika. Normalno je da je nemoguće osigurati interakciju između vojski zemalja bez zajedničkih vežbi, odnosno ovo je obavezni deo u okviru bilo kakvih vojnih saveza“, naglasio je Julin.

Međutim, prema Andreju Koškinu, trenutne vežbe su posebno važne u situaciji političke krize u Belorusiji kao jednom od pravaca za jačanje odnosa dve države.

„Danas je situacija u Belorusiji prilično teška, posebno uzimajući u obzir očiglednu želju da se situacija poljulja, te Minsk odvoji od Moskve. Međutim, ove vežbe ukazuju da se i Belorusija i Rusija pridržavaju sporazuma potpisanih između njih u okviru ODKB-a i Unije. Nema sumnje da su ovi manevri jedan od važnih elemenata koji potvrđuju bliske odnose dve zemlje“, kaže Koškin.

 


Podsetio je da EU sada razrađuje jedinstvenu poziciju, koju bi karakterisao pritisak na aktuelnu vladu Belorusije i, shodno tome, uzdrmavanje situacije u zemlji.

„Dakle, priroda samih vežbi sadrži osnovne akcije koje bi potvrdile vezu između Ruske Federacije i Belorusije. Manevri imaju za cilj koordinaciju kako bi se sprečila neka vrsta terorističke invazije. Dobro je poznato da su na granici organizovane NATO vežbe, a manevri `Slovensko bratstvo`, iako su bili unapred planirani, samo su taktičan odgovor na otvoreni pritisak koji se sada vrši na Belorusiju“, naglasio je ekspert.

Izvor: 
Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo oboronы RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Indijska ekonomija bi se mogla popeti sa petog na treće mesto na listi najvećih svetskih ekonomija u naredne tri decenije, prema nedavnoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet. Istraživanje, sprovedeno...


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...

  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdala je zahtev za informacije o planiranim aktivnostima u istočnoj Evropi u okviru američko-evropskog projekta Energetski most. Kao što sledi iz dokumenta u koji...


Posle dva meseca kopanja po dokazima da je ruska vlada plaćala talibanskim snagama da ubijaju američke vojnike u Avganistanu, kako je izveštavao Njujork tajms, američka vojska nije pronašla potvrdu....

Na današnji dan 1995. okončana je NATO agresija na Republiku Srpsku u kojoj je ubijeno više od stotinu civila. Broj ubijenih civila i vojnika od strane NATO pakta neće...


(Izvod iz intervjua listu „Jedinstvo“, 17. 08. 2020. str. 6)


Ostale novosti iz rubrike »