Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Moramo se odnositi s Rusijom onakvom kakva jeste, a ne onako kako bismo želeli“: Američke diplomate i akademici pozivaju na saradnju s Moskvom

RT: „Moramo se odnositi s Rusijom onakvom kakva jeste, a ne onako kako bismo želeli“: Američke diplomate i akademici pozivaju na saradnju s Moskvom
06.08.2020. god.


Vašington mora da promeni svoju politiku prema Rusiji, udalji se sa trajnih sankcija i dozvoli istinske razgovore, jer nepoštovanje toga može skupo koštati SAD, kažu penzionisani visoki američki zvaničnici i akademici.

Američko-ruski odnosi zašli su u "opasnu slepu ulicu" i na SAD-u je da preispitaju kako treba postupiti, navodi se u otvorenom pismu objavljenom u Politiku. Trenutni kurs jednostavno potkopava američke interese i zasniva se na razmišljanju koje pogrešno tvrdi da će se Rusija nekako promeniti u skladu sa američkim očekivanjima.


Pismo su napisali visoki američki diplomatski zvaničnici sa iskustvom saradnje sa Rusijom, poput bivšeg savetnika predsednika, Fion Hil i bivšeg američkog ambasadora u Rusiji, Džona Hantsmana. Pismo je potpisalo desetine uglednih javnih ličnosti, koje su bile u službi na visokom nivou u raznim američkim državama, pri administraciji ili pripadaju akademskoj zajednici.

Bivši zvaničnici su naveli da tenzije između Vašingtona i Moskve danas predstavljaju istu egzistencijalnu pretnju nuklearnog sukoba koja je postojala tokom Hladnog rata, ali bez spremnosti za istinski razgovor koji su postojali do tada.

„Naš spoljnopolitički arsenal sveden je uglavnom na reakcije, sankcije, javnu sramotu i rezolucije kongresa“ usmerenih na Rusiju, navodi se u pismu.

"Prečesto pogrešno smatramo diplomatske kontakte nagradom za dobro ponašanje, ali oni se tiču promocije naših interesa i slanja teških poruka. Potrebni su nam kao osnovna sigurnost da bismo umanjili zablude i pogrešne proračune koji mogu dovesti do neželjenog rata."

 

 

S obzirom da su nacionalni interesi dve zemlje često u sukobu jedan sa drugim, njihovi odnosi mogu biti „kombinacija konkurencije i saradnje“ u najboljem scenariju. Ali trenutna američka spoljna politika to čak i podriva.

Na primer, antiruske sankcije u svom trenutnom obliku nisu od koristi u smislu diplomatije. Njihovo stalno nagomilavanje "smanjuje bilo kakav podsticaj Moskvi da možda promeni smer jer smatra da su te sankcije trajne".

Antagonizam ne samo da predstavlja direktne vojne rizike i na drugi način suprotstavlja dve zemlje, već i sprečava SAD da dobije pomoć od Rusije kada se bavi Kinom, navodi se u pismu.

Američka percepcija trenutne ruske spoljne politike kao nenormalna, koja bi jednog dana nestala zajedno sa predsednikom Vladimirom Putinom velika je zabluda od strane Vašingtona, navode autori. Suprotno tome, Putinov potencijalni naslednik bi najverovatnije delovao u istom „strateškom okviru koji je duboko ukorenjen u nacionalističke tradicije“ koji ruski narod i elite podržavaju.

„Predstavljanje američke politike pod pretpostavkom da možemo i moramo promeniti taj okvir je pogrešno“, navodi se u pismu.

"Moramo se odnositi sa Rusijom onakvom kakva jeste, a ne onakvom kakvom bismo želeli da bude, u potpunosti koristeći naše snage, ali otvoreni za diplomatiju." 

 


SAD bi trebalo da "uključe Rusiju u ozbiljan i trajan strateški dijalog koji se bavi dubljim izvorima nepoverenja i neprijateljstava i istovremeno se fokusira na velike i hitne bezbednosne izazove sa kojima se suočavaju obe zemlje."

Izvor: Vostok / RT   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: ©Dimitar DILKOFF / AFP / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle dva meseca kopanja po dokazima da je ruska vlada plaćala talibanskim snagama da ubijaju američke vojnike u Avganistanu, kako je izveštavao Njujork tajms, američka vojska nije pronašla potvrdu....


Zajedničke belorusko-ruske taktičke vežbe „Slovensko bratstvo - 2020“ održaće se na poligonu Brestski u Belorusiji od 14. do 25. septembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Vežbe se redovno organizuju...

Na današnji dan 1995. okončana je NATO agresija na Republiku Srpsku u kojoj je ubijeno više od stotinu civila. Broj ubijenih civila i vojnika od strane NATO pakta neće...


(Izvod iz intervjua listu „Jedinstvo“, 17. 08. 2020. str. 6)

Postoje brojne indicije da objekat izgrađen u Gruziji, predstavlja regionalni centar američkog Ministarstva odbrane kada je u pitanju eksperimentisanje sa ekstremno patogenim biološkim agensima. Brojni istraživači smatraju da se...


Reakcija Aleksandra Vučića na najavu Donalda Trampa da će Beograd preseliti svoju ambasadu u Jerusalim sledećeg jula naterala je neke da se zapitaju da li je vest iznenadila srbskog...


Ostale novosti iz rubrike »