Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Jedino legitimno polazište jeste da je KiM deo Srbije privremeno pod mandatom UN-a“

„Jedino legitimno polazište jeste da je KiM deo Srbije privremeno pod mandatom UN-a“
17.06.2020. god.
Jednostrana koncesija


Nije pitanje da li o statusu Kosova i Metohije treba pregovarati, već na kojoj osnovi, o čemu i s kim. 

Jedino legitimno polazište jeste da je KiM deo Srbije privremeno pod mandatom UN i da tako ostaje sve dok SB ne donese odluku o okončanju svog mandata. Taj mandat ne mogu okončati ni EU, ni NATO, ni SAD, ni Nemačka, ni Francuska, a ni Srbija, ako bi takva  ideja, ikada ikome pala na pamet. 


Jedina osnova sa izgledom za uspeh pregovora mogu biti međunarodno pravo (Povelja UN, OEBS) i Ustav Srbije, nikako trgovinsko pravo. 


Pošto je rezolucija SB UN 1244 osnovni, globalni kompromis i pošto nije u celini sprovedena, logično je da predmet pregovora bude celovita primena i konkretizacija tog pravno-opšte-obavezujućeg sveobuhvatnog dokumenta, bez izbegavanja, biranja ili negiranja ili revidiranja. 


Jedini garant eventualno dogovora o budućem statusu može biti SB UN. 


Briselski sporazum je protivustavan diktat Eštonove i teško se može preobratiti u nešto drugo. Ako njime nije promenjen status KiM, bitno je promenjena stvarnost na severu Pokrajine odakle je povučen ustavni i pravni poredak Srbije i potpisom u ime Srbije, prihvaćen ilegalni separatistčko-teroristički poredak. 


Greške, čije god bile, na štetu Srbije i srbskog naroda, treba ispravljati ne čineći nove niti se pravdati štetočinstvom prethodnika


Reciprocitet nije pojam za odnos celine Srbije i njenog dela KiM. 


Borba za zaštitu ustavnog poretka i za poštovanje međunarodnog prava i odluka SB UN ne može se upariti sa težnjama za legalizaziju separatizma, terorizma i agresije. 


Prihvatanje uslova za susret u Vašingtonu je velika greška, još jedna jednostrana koncesija.


Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet koji samim tim uključuje inteterese Srba na KiM kao naroda a ne kao pripadnika nacionalne manjine. 


Neprincipijelni stavovi Merkelove, Makrona i Trampa su izraz politike sile i njihovih uskogrudih geopolitika i ne mogu predpostavljati obavezu za Srbiju, SB UN i svetsku zajednicu. 


Jedino principijelnost u rešavanju  statusa KiM može biti doprinos miru na Balkanu i u Evropi. Arbitrarnost, gaženje prava i rezolucije SB 1244 su korak dalje ka opštoj konfrontaciji i novim sukobima. 


Lideri agresorskih zemalja, nosioci politike dominacije i sukobljavanja, odlazeći lideri ne mogu biti garanti srbskih interesa. To jedino može biti Savet bezbednosti UN. 


Živadin Jovanović
Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / Jutjub Profidizajn/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Uništena Republika Srbska Krajina, razorena Republika Srbska, razorena SR Jugoslavija, oteto Kosovo...


Poznati režiser Oliver Stoun izjavio je da ne veruje da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine, već smatra da je za curenje informacija kriv američki haker. ...

Vašington je izneo zapanjujuće optužbe da su Rusija i Kina „već pretvorile kosmos u domen borbenih sukoba“, ali ono što se zaista događa je da SAD pokušavaju odvratiti pažnju...


Da li je tačno to što pišu Večernje novosti, da će Brisel sutra uručiti Marku Đuriću tekst sveobuhavatnog pravno obavezujućeg sporazma o Kosovu i Metohiji, ili nije, brzo ćemo...

Zagovornici ponovnog otvaranja škola možda su našli iznenađujućeg saveznika u liderima agencija UN-a - uključujući SZO, koji su izneli novu studiju kako bi pokazali da deca mogu pretrpeti više...


SAD su se 40 godina trudile da ne dozvole da se Rusija vrati na Bliski istok, saopštio je pomoćnik državnog sekretara SAD za poslove Bliskog istoka Dejvid Šenker.


Ostale novosti iz rubrike »