Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stoltenberg: Rusija i dalje vodi agresivnu politiku, nuklearno oružje potrebno NATO-u da bi zaštitio svet i slobodu na planeti

Stoltenberg: Rusija i dalje vodi agresivnu politiku, nuklearno oružje potrebno NATO-u da bi zaštitio svet i slobodu na planeti
12.05.2020. god.


Svet ne može biti bezbedan ako Rusija, Kina i druge zemlje budu posedovale nuklearno oružje, ali ne i NATO, zato je nuklearno oružje i potrebno NATO-u, da bi zaštitio svet i slobodu na planeti, piše generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u članku, objavljenom u nemačkom izdanju „Frankfurter Algemajne”.

„Svet u kome Rusija, Kina i druge zemlje poseduju nuklearno naoružanje, ali ne i NATO, nije bezbedan svet. Zato su se svi partneri Alijanse dogovorili da će NATO ostati nuklearna Alijansa sve dok postoji nuklearno oružje, u cilju garantovanog obezbeđivanja mira i slobode”, naglasio je Stoltenberg.


On je još dodao da "bez multilateralnog sporazuma o učešću u nuklearnom programu NATO-a, najveći deo država može iznova početi da stremi posedovanju nuklearnog naoružanja i zato je doprinos Nemačke od ključnog značaja"."Virus korona predstavlja jedan od najvećih izazova za ceo svet od vremena Drugog svetskog rata. Međutim, to ne znači da su ostali problemi nestali. 
Na pragu smo najteže situacije u sferi bezbednosti tokom poslednjih decenija”, naglašava Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, "teroristička pretnja i dalje postoji, autoritarni režimi osporavaju demokratiju, nuklearno oružje šire se u zemljama poput Severne Koreje, a Rusija i dalje vodi agresivnu politiku".

"Istovremeno s tim što NATO razmatra svoj program nuklearnog obuzdavanja kao politički instrument, Rusija je poslednjih godina aktivno investirala sredstva u svoju vojnu moć, i naročito, u svoj nuklearni arsenal."

„Ona (Rusija) je partnerima Alijanse, kao što su Danska, Poljska i Rumunija, pretila nuklearnim napadima. Takođe, Rusija je obećala da će poštovati ukrajinske granice, ako Ukrajina odustane od sopstvene nuklearne odbrane. Međutim, ona je nasilnim putem aneksirala deo Ukrajine”, naovid Stoltenberg.


On tvrdi da, suprotno tome, "NATO putem kontrole nad naoružanjem, razoružanja i neraspoređivanja naoružanja, stremi svetu bez nuklearnog oružja".

"Alijansa je ostvarila veliki uspeh u realizaciji tog cilja. Od okončanja hladnog rata, NATO je smanjio količinu nuklearnog oružja u Evropi za otprilike 90 odsto."

„Mi ćemo nastaviti da i dalje podržavamo efikasno obuzdavanje, uključujući pomoću naših postojećih nuklearnih kapaciteta. 
Istovremeno, Rusija je grubo prekršila Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa. Ona je rasporedila nove nuklearne rakete srednjeg dometa, koje za kratko vreme mogu stići do evropskih gradova."

„Sve članice Alijanse cene ulogu Nemačke i njeno učešće u nuklearnom programu NATO. Berlin je od samog početka stavio na raspolaganje svoje avione, koji se mogu iskoristiti i za nuklearne zadatke Alijanse”, naglašava Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, "odgovornost NATO partnera za sigurnost svake članice Alijanse i dalje ostaje nepokolebljiva".

„Naša solidarnost je naša snaga. Najveća manifestacija te solidarnosti ostaje naše nuklearno obuzdavanje. NATO je odbrambena Alijansa. Smisao nuklearnog naoružanja NATO-a nije u provociranju sukoba, nego u podržavanju mira i obuzdavanju agresije. Naša Alijansa stremi svetu, slobodnom od nuklearnog oružja”, uverava Stoltenberg.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dok zvaničnici u ruskoj prestonici povećavaju testiranje na koronavirus u nastojanju da utvrde broj zaraženih, CNN u emotivnom naslovu tvrdi da je pandemija teško pogodila ne samo grad. „Koronavi


Čovečanstvo ide ka samouništenju ukoliko društva ne odbace nepravedne ekonomske sisteme i medijsku ratnu propagandu, izjavio je za RT jedan od osnivača Pink Flojda, Rodžer Voters, napominjući da bi...


Globalni broj smrtnih slučajeva od pandemije Kovid-19 prešao je 300.000, prešavši još jednu mračnu prekretnicu dok su Ujedinjene nacije izrazile zabrinutost da se mere ograničenja prebrzo ukidaju, upozoravajući na...

Jugosloveni su zgromili Hitlerove esesovce i kolabiracioniste u Bici kod Poljane, poslednjoj evropskoj bici u Drugom svetskom ratu, uz aktivno učešće sovjetskih oficira, rekao je za RIA Novosti ekspert...


Dani Evropske unije, koja predstavlja „veštačku tvorevinu“ – odbrojani su, izjavila je francuski političar Marin Le Pen i predložila da se umesto EU formira „Evropa nacija“, zasnovana na poštovanju...


Ostale novosti iz rubrike »