Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Najgora laž otkako je lažna tvrdnja izazvala rat u Iraku? Izveštaj OZHO-a o napadu u Siriji izmenjen, navodi bišvi inspektor OZHO-a

RT: Najgora laž otkako je lažna tvrdnja izazvala rat u Iraku? Izveštaj OZHO-a o napadu u Siriji izmenjen, navodi bišvi inspektor OZHO-a
21.01.2020. god.


Bivši inspektor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) optužio je ovu organizaciju da je izdala ispeglan izveštaj o navodnom hemijskom napadu 2018. godine u sirijskoj Dumi, tvrdeći da je ignorisala ozbiljne rezerve sopstvenog tima za utvrđivanje činjenica.

Konačni izveštaj OZHO-a o incidentu u Dumi, koji je objavljen prošlog marta, izostavio je ključne nalaze inspekcijskog tima koji bi doveli u ozbiljnu sumnju da li se uopšte dogodio hemijski napad, rekao je bivši stručnjak OZHO-a, Jan Henderson, članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u video obraćanju, nakon što je njegova zahtev za vizu da bi lično prisustvovao sastanku odbijen.

"Navodi u završnom izveštaju su kontradiktorni i u potpunsti u suprotnosti sa onim što je tim kolektivno utvrdio tokom i nakon istrage u Dumi", rekao je Henderson.

 


Iako je nekoliko članova tima za utvrđivanje činjenica „imalo ozbiljnih zabrinutosti da se uopšte dogodio hemijski napad“ već u julu 2018. godine, u konačnom izveštaju organizacije, koji je sastavila druga grupa koja nikada nije ni posetila mesto incidenta, se ipak zaključuje da postoje „razumni razlozi“ da se krivica za napad svali na Damask.

Ispeglan od bilo kakvog različitog mišljenja, u izveštaju se ignorišu „nalazi, činjenice, informacije, podaci i analize“ koje je tim prikupio u predmetnoj oblasti, svedočenja svedoka, toksikoloških studija, hemijskih analiza, kao i balističkih, rekao je penzionisani inspektor.

Vašington i njegovi saveznici optužili su sirijsku vladu za incident u Dumi, a SAD, Francuska i Velika Britanija su pokrenule zajedničke napade na Siriju nedelju dana kasnije, mnogo pre nego što je ikakva zvanična istraga mogla da započne. Zapadni političari i mediji tvrdili su u to vreme, stavom zasnovanom isključivo na vizuelnim materijalima i izveštajima svedoka koje su izneli zloglasni "Beli šlemovi" i drugi izvori povezani sa militantima, da su snage sirijske vlade „vrlo verovatno“ ispustile dve boce sa otrovnim gasom, ubivši veći broj civila. .

Henderson je detaljnije analizirao boce koje su misteriozno pronađene u stambenom delu Dume. Njegova „inženjerska procena“ procurela je prošlog maja, postavljajući niz hipoteza o tome kako su se boce pojavile u Dumi. Najznačajnije je to što je primetio „veliku verovatnoću“ da su „ručno postavljene“ umesto da su „izbačene iz letelice“, što navodi da ih je tu mogla staviti druga strana, a ne sirijska vlada.


"U mom slučaju, pratio sam narednih šest meseci inženjerske i balističke studije na bocama, čiji je rezultat pružio dodatnu podršku mišljenju da nije došlo do hemijskog napada."


  


Naknadne publikacije "Vikiliksa" otkrile su da je visoki zvaničnik OZHO-a naredio da se iz arhiva izbrišu „svi tragovi“ Hendersonove procene. Ali uprkos unutrašnjoj borbi koja narušava kredibilitet OZHO-a, Henderson je naveo da spor ne treba da bude stvar „političke rasprave“, pozvavši da se bilo kakve odstupanja „pravilno reše… putem strogih pravila nauke i inženjerstva“.

Neformalna sednica SB UN-a za procenu situacije i nedosljednosti oko izveštaja sazvan je na zahtev Moskve u ponedeljak. SAD i njihovi saveznici optužili su Rusiju da pokušava da "diskredituje ugledni OZHO i njego osoblje", iako Moskva insistira na tome da je cilj, naprotiv, vraćanje poverenja u organizaciju.

"Hemijski incident u sirijskoj Dumi. Zašto je to tako važno? Jer je to bilo opravdanje raketnih udara od strane SAD-a, Francuske i Velike Britanije u aprilu 2018. godine, a koje su sirijsku vladu odmah proglasili za krivca", rekao je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, koji je optužio SAD i saveznike za "lažnu uzbunu"


"I ne tako davno... neke naše kolege su izmislile novu paradigmu, svet `vrlo verovatnog`. "


  

Pored Hendersonovog svedočenja, SB UN-u se obratio i ruski predstavnik u OZHO-u, Aleksandar Šulgin i šef nevladine organizacije koja je prethodno intervjuisala preko 300 stanovnika Dume, razbijajući na taj način narativ Zapada.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Yves Herman / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

S obzirom da veći deo Evrope nameće vanredne mere ograničenja kako bi usporio širenje koronavirusa, Švedska je ostavila svoje građane iznenađujuće slobodnim. Da li se Šveđani kockaju sa svojim...


Bivši vicekancelar i nekadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izrazio je bojazan da bi Evropska unija mogla da se raspadne ukoliko ne bude bilo solidarnosti u suočavanju sa...

Pokazalo se da svemoćni Brisel, i druge strukture u kojima participiraju evropske zemlj


Pandemija koronavirusa će podstaći stopu nezaposlenosti u SAD-u još više nego što je bila tokom velike depresije, ako sve sumorne prognoze budu tačne, veruje Rodžer Farmer, ekonomista sa Univerziteta...

Početni odgovor EU na masovno izbijanje koronavirusa u Italiji bio je uglavnom "neadekvatan", dok je nedostatak evropske solidarnosti otvorio vrata Rusiji i Kini, izjavio je bivši italijanski ministar spoljnih...Ostale novosti iz rubrike »