Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi svet opasno blizu nuklearnog rata

RT: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi svet opasno blizu nuklearnog rata
07.11.2019. god.


Članstvo Ukrajine u NATO-u bila bi hrabra provokacija koja bi konačno mogla da slomi leđa strpljenju Moskve. Pored toga, čini se da se vrlo malo brine za ontologiju ukrajinskog nacionalizma.

Berlinski zid je pao pre 30 godina, a s vremenom i „gvozdena zavesa“ koja je Evropu delila od Stetina na Baltiku do Trsta na Jadranu.

Rusija je to prihvatila na osnovu jasne garancije SAD-a da NATO neće proširiti svoje linije fronta bliže ruskim granicama. Obećanje koje nije vredelo papira na kojem nije napisano.


To svakodnevno pokazuje prisustvo američkih projektila u Poljskoj i Rumuniji, periodične ratne igre koje jasno ukazuju na mogući rat s Rusijom, a sada i obnovljena „ponuda“ Ukrajini za članstvo u NATO ratnom savezu.


Očito je tačno da su neki, barem nervozni oko toga da će se Ukrajina konačno pridružiti NATO-u. Oni se brinu da bi to mogla biti ta slamka koja će konačno razbiti leđa strpljenju Rusije. Brinu se o stabilnosti Ukrajine. Zemlja je relativno nedavno imala prijateljske odnose prema Rusiji i to bi se moglo dogoditi ponovo. Oni je upoređuju sa Turskom i brinu se o tome da li novom predsedniku Ukrajine zaista može biti zagarantovano da će ostati na vlasti i štaviše, ostati odan antiruskoj stvari.

A neka, barem jedna nada, brine se o ontologiji ukrajinskog nacionalizma. U nedelji u kojoj je nemački grad Drezden proglasio „vanrednu situaciju zbog nacizma“, vlasti su se toliko zabrinule zbog krajnje desničarske pobune, da je dovoljan pogled desno do ukrajinske politike da zaledi krv.

Nedavno su ukrajinski naciti uništili spomenik sovjetskom ratnom heroju maršalu Žukovu bez koga bih ovo možda pisao na nemačkom.

Kada su šokirani meštani izašli sa svećama i cvećem da bi ih postavili na mesto skrnavljenja, pronacistički nastrojeni huligani su ih divljački napali.

Šta ako NATO zaista, nakon puno neuspelih obećanja, Ukrajinu primi u NATO? Kome tačno će čvrsto obećati da će se voziti u potencijalnu dolinu smrti i zašto?

Članstvo Ukrajine u NATO-u bila bi bezobrazna provokacija s obzirom na stanje odnosa s Rusijom i odvela bi svet, kao što je ove nedelje rekao Mihail Gorbačov, čovek koji je verovao u prazna obećanja Ronalda Regana - opasno blizu nuklearnog rata.

Američki jednostrani izlazak iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, zajedno s apsolutnom nepredvidljivošću u Beloj kući, upotpunjuju sliku potencijalnog sukoba dveju supersila koji bi trebao uzdrmati čak i najomraženije u Evropi koja bi bila spaljena u bilo kakvom takvom sukobu.

Kao i uvek, pitam se zašto.

Kada je SSSR postojao i zapadne zemlje sa oružanim socijalističkom zaleđinom, postojale su jasne i očigledne osnove za konfrontaciju. Sovjetski Savez i ono za šta se zalagao predstavljalo je egzistencijalnu pretnju zapadnom kapitalizmu i njegovoj ulozi u svetu.

Ali komunizam je umro pre 30 godina, kao i SSSR.

Dok Rusija zahteva poštovanje svojih legitimnih interesa i odbija diktat u spoljnim poslovima, ona ideološki ne preti ni najmanje nikome. Ipak, beskrajna preokupacija Rusijom sada je jednako virozna kao i u svim, osim najhladnijim tačkama hladnog rata. Stvarno je teško dati odgovor na moje pitanje: "Zašto?"

Ni jedan dan ne prolazi bez reči Rusija i Putin na usnama britanske medijske i političke klase. I to ne na dobar način.

I svi događaji i dalje imaju sposobnost iznenađenja. Ove nedelje imamo spektakl punog proganjanja Laburističke partije od strane premijera konzervativca i njegovih vodećih kadrova sa optužbom da su torijevci tajno, vrlo tajno, očigledno agenti Kremlja.

Poslednji put su u Velikoj Britaniji opšti izbori održani u decembru 1923. godine. To je dovelo do prve radničke vlade. Dve godine kasnije, vlada je srušena objavljivanjem Zinovljevog pisma, falsifikata koji su spremili konzervativci, a koji su želeli pokazati da su laburisti, ruski agenti.

A na početku predizborne kampanje konzervativaca, Boris Džonson je okarakterisao Džeremija Korbina kao… Staljina!

Rusija, Rusija, uvek Rusija…

Džordž Galovej, RT

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Foto: © Getty Images / STR / NurPhoto / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Indijska ekonomija bi se mogla popeti sa petog na treće mesto na listi najvećih svetskih ekonomija u naredne tri decenije, prema nedavnoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet. Istraživanje, sprovedeno...


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...

  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdala je zahtev za informacije o planiranim aktivnostima u istočnoj Evropi u okviru američko-evropskog projekta Energetski most. Kao što sledi iz dokumenta u koji...


Posle dva meseca kopanja po dokazima da je ruska vlada plaćala talibanskim snagama da ubijaju američke vojnike u Avganistanu, kako je izveštavao Njujork tajms, američka vojska nije pronašla potvrdu....

Zajedničke belorusko-ruske taktičke vežbe „Slovensko bratstvo - 2020“ održaće se na poligonu Brestski u Belorusiji od 14. do 25. septembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Vežbe se redovno organizuju...


Na današnji dan 1995. okončana je NATO agresija na Republiku Srpsku u kojoj je ubijeno više od stotinu civila. Broj ubijenih civila i vojnika od strane NATO pakta neće...


Ostale novosti iz rubrike »