booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Zabrinutost SAD-a zbog Severnog toka 2 odnosi se na strah od gubitka moći, a ne dobrobiti Evrope

RT: Zabrinutost SAD-a zbog Severnog toka 2 odnosi se na strah od gubitka moći, a ne dobrobiti Evrope
01.11.2019. god.


Kako se izgrafnja gasovoda "Severni tok 2" približava završetku, njegovi panični kritičari tvrde da će naštetiti Ukrajini i povećati energetsku zavisnost Evropske unije od Rusije - što su, u stvari, međusobno isključivi argumenti.

Nakon godina odlaganja, Danska je u sredu konačno dala odobrenje za izgradnju dela gasovoda unutar njene ekskluzivne ekonomske zone kraj obale Bornholma. Budući da je prijemni terminal u Nemačkoj uveliko u izgradnji, to otvara put za završetak gasovoda do sledeće godine, samo što je rok za završetak malo produžen od predviđenog.

"Ovo je geopolitičko pitanje, ovo jača Rusiju i slabi Evropu", izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u četvrtak u Kijevu.

Nije baš tako. Ovaj gasovod jača ekonomski položaj Rusije - iako je Ukrajina, a ne EU, na kraju politički oslabljena.


Kijev, Vašington, Varšava i baltičke države pokušali su skoro sve da zaustave izgradnju "Severnog toka 2", navodeći različite argumente. Višegodišnji favorit je taj da će gasovod povećati evropsku zavisnost od ruskog gasa, istovremeno uskraćujući Ukrajini tri milijarde dolara tranzitnih naknada.

Problem sa ova dva argumenta je što su oni međusobno kontradiktorni. Ako bi se EU u potpunosti odrekla ruskog gasa i zamenila ga, recimo, američkim prirodnim gasom (LNG), zvanim „molekuli slobode“ - Ukrajina bi ionako izgubila tranzitne takse. I kada bi to čak i bilo moguće na daljinu, SAD nemaju kapacitet da nadoknade 200 milijardi kubnih metara godišnje koje dolaze iz Rusije. Čak i da mogu, to bi bilo po ceni koju si evropljani ne bi mogli priuštiti.


Izvor: Vostok / RT   • Izvor
  • Foto: © Reuters / Axel Schmidt / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vladin fond Ujedinjenog Kraljevstva predstavio je izveštaj o sredstvima izdvojenim za borbu protiv "dezinformacija" u Istočnoj Evropi i centralnoj Aziji (više od 23 miliona funti). Kao što je navedeno...


Sedenje na vrhu ogromne količine litijuma, elementa neophodnog za električne automobile i mobilne telefone, može biti loše. To samo pitajte predsednika Bolivije Evu Moralesa, koji je bio prisiljen da...

Tajkun koji je potrošio milione dolara na naoružavanje antiruskih boraca u Ukrajini, izašao je iz senke kako bi osudio Evropu koju je jednom idolizovao.


Proslavljeni srbski režiser Emir Kusturica održao je u Andrićevom institutu u Andrićgradu predavanje „Peter Handke – apostol istine“, svojevrstan odgovor ovog srbskog intelektualca na hajku podignutu protiv Handkea posle...


Članstvo Ukrajine u NATO-u bila bi hrabra provokacija koja bi konačno mogla da slomi leđa strpljenju Moskve. Pored toga, čini se da se vrlo malo brine za ontologiju ukrajinskog...


Ostale novosti iz rubrike »